15 Iulie 2006

Stegulet rosu pentru carnea cu probleme

Ecarisajul si pesta porcina ar putea da bataie de cap autoritatilor romane si la urmatorul Raport de tara, dar si dupa integrare.
Exista pericolul ca UE sa instituie unele masuri de limitare a accesului pe piata a unor produse romanesti. Tara noastra a primit la ultimul Raport de tara mai multe stegulete rosii si galbene din cauza problemelor pe care le are in domeniul sigurantei alimentare.

Comisarul european pentru Sanatate si protectia consumatorului, prezent in aceste zile la Bucuresti, a atras atentia ca nerezolvarea intirzierilor inregistrate de tara noastra in aceast domeniu va duce la luarea unor masuri tehnice din partea Uniunii Europene.

In doua domenii trebuie facute mai multe progrese: ecarisajul si pesta porcina, a spus Markos Kyprianou. Sanatatea animalelor din Romania ii ingrijoreaza pe oficialii de la Bruxelles pentru ca bolile acestora pot afecta siguranta alimentara in Uniune. Daca dupa integrare vor mai fi boli care sa afecteze anumite specii, animalele vii, carnea proaspata si preparatele vor fi excluse temporar de pe piata si exportul nu va fi agreat. Aceasta este politica Uniunii Europene si se aplica tuturor statelor membre, a precizat comisarul european Kyprianou. Perioada de timp in care vor fi aplicate masurile restrictive va depinde de capacitatea tarii noastre de a eradica bolile.

In functie de rapiditatea cu care bolile vor putea fi controlate si domeniul declarat liber de aceasta boala specifica va lua sfirsit perioada de restrictie, a mai spus comisarul european. Pe linga gripa aviara, o boala prezenta la animalele din tara noastra care ingrijoreaza Comisia este pesta porcina. Romania nu mai vaccineaza porcii tocmai pentru a putea comercializa carne pe piata comuna, dar dupa stoparea actiunii preventive au aparut foarte multe focare de boala.



Citeste si