19 Iunie 2014

Efectul reducerii CAS: Romania ar putea intrece Polonia in topul celor mai mici costuri cu munca



Reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori, de la 20,8% la 15,8%, ar situa Romania pe locul 2 in regiune in topul tarilor cu cele mai scazute costuri cu asigurarile sociale, depasind Polonia, cu 16,26%, insa dupa Slovacia, unde contributia este de 14% din fondul de salarii realizate, potrivit unui studiu al companiei de externalizare si consultanta de afaceri Accace.

Romania este urmata, dupa Polonia, de Cehia, unde cota de asigurari sociale este de 21,5%, si de Ungaria, unde contributiile angajatorilor pentru pensii sunt aproape duble fata de cele din Romania, de 27%.

„Reducerea cotei CAS cu 5 procente pentru angajatori, aplicabila incepand cu 1 octombrie, este cu atat mai imbucuratoare cu cat nu va atrage dupa sine majorarea altor taxe si impozite sau modificarea plafonului maxim la care aceasta se aplica acum, potrivit declaratiilor oficialilor. Angajatorii vor privi astfel modificarea ca pe un real pas inainte in a echilibra nivelul contributiilor sociale al Romaniei cu cel al celorlaltor tari din regiune”, a declarat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace Romania.

Astfel, daca pentru un angajat cu un salariu brut de 1.000 lei, angajatorii platesc in prezent CAS in valoare de 208 lei, dupa diminuarea cotei la 15,8% acestia vor plati 158 lei.

In ceea ce priveste totalul contributiilor datorate de angajatori, Romania ar fi tot pe locul 2 dupa reducerea CAS cu 5%, cu o cota de retinere cuprinsa intre 11,75% si 23,45%. Primul loc este ocupat de Polonia, unde retinerile la angajatori se situeaza intre 19,48% si 22,67% din fondul de salarii realizate, in functie de contributia la fondul de handicap pentru persoanele cu dizabilitati.

Cu toate acestea, contributia pentru pensii platite de angajatii din Romania ramane in continuare una dintre cele mai mari din regiune, de 10,5%, comparativ cu slovacii, cu o cota de retinere de 4% si cehii, care contribuie cu 6,5% la fondul asigurarilor sociale. Primul loc este ocupat de polonezi, unde costurile cu plata pensiilor se ridica la 11,26% din salariul brut lunar.

„Organizatiile sindicale au solicitat impartirea procentului de 5% in mod egal intre CAS angajat si CAS angajator, fara succes insa, astfel incat contributia de 10,5% retinuta in prezent angajatilor romani pastreaza in continuare Romania in topul tarilor cu cele mai mari retineri pentru angajati, pentru plata pensiilor”, a detaliat Maria Cojocariu.

Accace ofera servicii de consultanta fiscala si de afaceri, externalizare, contabilitate, raportare financiara, servicii corporte si secretariale, salarizare, administrare de personal, consultanta fiscala si de afaceri.



Citeste si