20 Iulie 2006

Integrarea in UE ridica stacheta

Integrarea in UE va ridica stacheta afacerilor, insa noile investitii ramin mai bine primite decit in Ungaria, unde concurenta este mai puternica.
Intrarea in UE va reprezenta sanse sporite pentru investitori, dar, totodata, va aduce acestora riscuri crescute, arata o analiza comparativa intre economia romaneasca si cea din Ungaria, efectuata de birourile Coface din cele doua tari. Analiza ia in calcul atit evolutiile asteptate in Romania dupa aderare, cit si schimbarile survenite in tara vecina, dupa integrarea acesteia in UE.

Aderarea nu va creste pretul imobilelor

Pentru Romania, concurenta va fi mai puternica, din moment ce granitele de afaceri se vor largi. Companiile vor trebui sa faca fata concurentei si unor tehnici financiare si de afaceri mai sofisticate, apreciaza Coface. In pofida estimarilor, o analiza postaderare a pietei imobiliare maghiare arata ca la noi nu vor avea loc schimbari negative dramatice. Incepind cu 2004 (anul aderarii Ungariei), preturile au stagnat daca nu au scazut, spune Coface. Avintul dinaintea aderarii a fost in principal sustinut de garantii guvernamentale de imprumuturi, si nu de milioanele de straini care doreau sa cumpere apartamente.

Principalele tendinte inregistrate reprezinta o crestere moderata a investitiilor in cladiri de birouri si una mai importanta in spatiile comerciale. Locatiile de top sau alte obiective calificate ca investitii financiare nu sint cautate foarte mult, iar standardele locuintelor, apartamentelor, in special celor de la periferie, s-au redus, deoarece preturile au fost foarte ridicate conform asteptarilor legate de aderarea la UE.

2007, anul consolidarii afacerilor

In primul rind se va accentua concurenta din partea tarilor membre in majoritatea zonelor economice, iar piata va fi caracterizata prin concentrare. In relatiile dintre firme vor creste riscul de neplata si gradul de insolventa. Sectorul de stat va cheltui mai mult datorita finantarilor obtinute de la UE, aceasta urmind sa fie o sansa pentru companiile locale.

Aderarea nu va insemna disparitia a jumatate dintre companiile romanesti, dupa cum se vehicula, dar nici nu vor fi avantaje pentru oricare firma, indiferent de specificul acesteia. Tendinta de crestere a vinzarilor se va mentine si in urmatorul an. Rezultatele in 2004 au fost excelente, in 2005 bune, iar piata romaneasca a fost cotata ca fiind a treia cea mai promitatoare piata, dupa Rusia si Turcia pentru 2006-2007, considera specialistii firmei de informatii de afaceri.

60% dintre companii asteapta o crestere exprimabila in doua cifre a vinzarilor, in 2006, pornind de la o valoare de 65% obtinuta in 2005. Doar 12% dintre companii au avut o cifra a vinzarilor in stagnare sau in scadere in perioada 2005-2006.

Si profiturile vor evolua pozitiv in acest an. 55% dintre companii asteapta o crestere de doua cifre a profiturilor in 2006 si doar 5% anticipeaza o micsorare a acestora. Anticipam ca 2007 va fi mediocru din punctul de vedere al vinzarilor, deoarece concurenta pe piata se inteteste, spune Coface. Concluzionind, 2006 va fi un an de consolidare a afacerilor dupa cresterea din 2004 si 2005, iar consolidarea va continua si in 2007.



Citeste si