21 Iulie 2006

Legea patronatelor modificata in Senat



Modificarile aduse in Senat la legea patronatelor reprezinta un pas inainte pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din Romania, a declarat presedintele Consiliului National al intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu

Senatul a reglementat posibilitatea constituirii patronatelor si pe criteriul apartenentei la categoria IMM, a recunoscut dreptul de organizare a patronatelor teritoriale pana la nivel national, a eliminat obligatia patronatelor de a-si inregistra la judecatorie fiecare membru, cu toate datele de identificare si a eliminat, de asemenea, obligatia instantelor judecatoresti de a comunica Ministerului Muncii lista membrilor patronatelor.

"Senatul merita o bila alba si speram ca si Camera deputatilor sa faca acelasi lucru", a declarat, citat de NewsIn, Nicolescu. Potrivit presedintelui CNIPMMR, posibilitatea ca IMM-urile sa isi constituie patronate in functie de apartenenta lor la acest tip de firme era esentiala, in conditiile in care, afirma Nicolescu, 99% din firmele din Romania sunt IMM-uri, furnizoare a 65% din locurile de munca.

"IMM-urile au interese specifice, fata de, sa zicem, Combinatul de la Galati sau Petrom", a adaugat Nicolescu. El a adaugat ca o mentinere a obligatiei ca patronatele sa-si inregistreze fiecare membru la tribunal ar fi deturnat interesele uniunilor patronale de la intersele lor esentiale. "in patronate intra si iese tot timpul cate o firma, pentru ca sunt organisme vii, asa ca va inchipuiti ce ar insemna acest lucru. Pentru noi era o hartuire functionareasca, iar sindicatele, de pilda, nu aveau aceasta prevedere", a spus presedintele CNIPMMR.

In opinia lui Nicolescu, eliminarea obligatiei ca instantele judecatoresti sa comunice Ministerului Muncii lista membrilor care compun un patronat, reprezinta un demers necesar: "Daca se mentinea acea prevedere aveam de-a face cu o imixtiune a factorilor politici in viata patronatelor, la care se adauga o decredibilizare a Justitiei, care trebuia sa comunice informatii pe care ministerul urma sa le confrime. Ca si cum Justitia nu ar fi fost capabila de acest lucru?!".

Preseditele CNIPMMR a criticat Ministerul Muncii, care a initiat un proiect legislativ de modificare a legii patronatelor, in care modificarile aduse la Senat nu erau prevazute. "In Plenul Consiliului Economic si Social am formultat un numar de 19 modificari la proiectul Ministerului Muncii si niciuna dintre acestea nu a fost luata in calcul de minister atunci cand a inaintat legea la Senat", a declarat Nicolescu.



Citeste si