15 August 2014

Guvernul este incantat de cresterea economica. In realitate, Romania este singura din regiune care a suferit o contractie si este chiar cea mai mare din UE



Consilierul primului ministru se declara multumit de cresterea economica semestriala de 2,6%, care ar fi printre cele mai mari din Europa. Totusi, daca ne uitam la ceea ce conteaza, adica evolutia trimestriala, economia romaneasca nu doar ca sta cel mai prost din UE, dar este si singura tara din regiune care a inregistrat o contractie. Mai mult, Romania reintra in recesiune tehnica. Toti competitorii nostri din regiune in ceea ce priveste investitiile straine au avut rate de crestere trimestriale pozitive, potrivit datelor Eurostat.

Bulgaria

Crestere trimestriala: 0,5%

Crestere anuala: 1,6%

Sursa foto: indicator Bulgaria, Shutterstock


Republica Ceha

Crestere trimestriala: 0%

Crestere anuala: 2,6%

Sursa foto: Podul Carol din Praga/ Shutterstock


Ungaria

Crestere trimestriala: 0,8%

Crestere anuala: 3,7%

Sursa foto: Cladirea Parlamentului ungar, Budapesta/Shutterstock.com


Polonia

Crestere trimestriala: 0,6%

Crestere anuala: 3,2%

Sursa foto: indicator Polonia, Shutterstock


Romania

Contractie trimestriala: -1%

Crestere anuala: 1,4%

In acest context, consilierul primului ministru Cristian Socol este mandru de cresterea economica semestriala, de 2,6%, si ignora datele trimestriale si cele anuale.

"Cresterea de 2,6% semestrul 1 2014 fata de aceeasi perioada a anului anterior ramane una dintre cele mai mari cresteri economice din UE, chiar daca viteza este mai mica. Cresterea economica este sustenabila, bazandu-se in principal pe cresterea productiei industriale cu 9,1% (a doua cea mai mare crestere din UE), agricultura si constructiile au subperformat", a declarat Socol, conform Agerpres.

Potrivit lui, Romania poate repeta experienta de anul trecut, cand in primul semestru avea crestere economica de 1,8% iar la final a obtinut a doua cea mai ridicata crestere din UE, de 3,5%. De altfel, si premierul Victor Ponta a comentat in termeni apreciativi evolutia economica din primul semestru.

Victor Ponta, dupa datele PIB: Mergeam cu 130 km/h, acum cu100 km/h. Tinta de crestere ramane in picioare.




Citeste si