4 Septembrie 2014

Creste costul pe ora al fortei de munca



Costul pe ora al fortei de munca, in serie ajustata dupa numarul zilelor lucratoare, a crescut cu 3,7% fata de primele trei luni si cu 4,99% fata de acelasi trimestru al anului anterior, in timp ce in forma bruta s-a majorat cu 3,58%, respectiv 4,97%, a anuntat miercuri INS.

Fata de trimestrul I din 2014, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice. Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in industria extractiva (15,77%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (13,42%) si intermedieri financiare si asigurari (10,36%).

Scaderea costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a inregistrat doar in constructii (-1,41%). In trimestrul doi din 2014, cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 3,68%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 3,75%, informeaza Mediafax. Cresterile inregistrate de cele doua componente au fost de 3,57%, respectiv 3,63%.

Pe principalele activitati economice, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se constata in hoteluri si restaurante (15,35%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (14,22%) si alte activitati de servicii (13,69%).

Scaderi s-au inregistrat doar in tranzactii imobiliare (-3,48%), constructii (-1,99%) si invatamant (-1,98%). Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent (indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 4,99%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 4,97%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri similare (4,98%, respectiv 4,96%).



Citeste si