9 Septembrie 2014

Comenzile noi din industrie au scazut, dar afacerile sunt in crestere



Comenzile noi din industrie, pe total piata interna si externa, au scazut in iulie, in termeni nominali, cu 4,9% fata de iunie, dar au crescut cu 10,2% fata de aceeasi luna din 2013, iar in primele sapte luni au inregistrat un avans de 7,1%, potrivit datelor INS.

Scaderea comenzilor noi fata de iunie a fost cauzata de reducerile inregistrate in industria bunurilor de capital (-11,9%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,9%). Cresteri au consemnat industria bunurilor intermediare (+3,6%) si industria bunurilor de uz curent (+2,6%), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax. Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, comenzile noi din industria bunurilor de folosinta indelungata au crescut cu 25,2%, cele din industria bunurilor de capital cu 12,7%, din industria bunurilor intermediare cu 8,6% si cele din industria bunurilor de uz curent cu 2,5%.

In primele sapte luni, comenzile noi au crescut in industria bunurilor de folosinta indelungata (+26,9%), industria bunurilor intermediare (+8,7%), industria bunurilor de uz curent (+7,9%) si industria bunurilor de capital (+5,2%).

Afacerile din industrie au crescut in iulie

Cifra de afaceri din industrie, pe total piata interna si externa, a crescut in iulie, in termeni nominali, cu 2,7% fata de iunie si cu 4,4% comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, la sapte luni avansul ajungand la 9,9%, evolutie sustinuta in principal de industria prelucratoare. In iulie, comparativ cu luna precedenta, afacerile din industria prelucratoare s-au majorat pe total cu 3,3%, iar industria extractiva a scazut cu 13,5%, se arata intr-un comunicat al INS.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de uz curent (+5,9%), in industria bunurilor intermediare (+3,7%) si in industria energetica (+3%), iar scaderi in industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,9%) si in industria bunurilor de capital (-0,7%). Fata de iulie 2013, industria prelucratoare a urcat cu 4,6% si industria extractiva cu 0,9%. Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele, dupa cum urmeaza: industria energetica (+10,6%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+7,8%), industria bunurilor intermediare (+5,0%), industria bunurilor de capital (+4,0%) si industria bunurilor de uz curent (+1,5%).

In primele sapte luni, fata de perioada similara din 2013, afacerile din industria prelucratoare au urcat cu 9,9%, iar cele din industria extractiva cu 8,8%.



Citeste si