17 Octombrie 2014

Afacerile de familie din Romania: cresteri in trei sferturi din cazuri in 2014



Afacerile de familie din Romania incep sa se dezvolte, trei sferturi dintre acestea inregistrand o crestere a cifrei de afaceri in ultimul an financiar, presiunea asupra preturilor fiind insa in crestere, conform unui sondaj realizat de PwC Family Business Survey.

"74% dintre afacerile de familie din Romania declara ca au inregistrat o crestere a cifrei de afaceri in ultimul an financiar, insa antreprenorii din tara noastra sunt mai precauti decat omologii lor la nivel global in ceea ce priveste viitorul, ei fiind preocupati mai ales de situatia economica generala si de inasprirea competitiei", potrivit rezultatelor sondajului.

Peste jumatate dintre cei care conduc afaceri de familie din Romania, respectiv 62%, se asteapta ca afacerea lor sa creasca constant in urmatorii cinci ani, in timp ce 13% mizeaza pe o crestere rapida si agresiva. Principalele provocari pentru afacerile de familie din Romania sunt Nevoia de continua inovare, instabilitatea pietei, atragerea personalului cu abilitati cheie, competitia acerba si globalizarea accentuata, dupa cum mentioneaza respondentii.

Inovatia si profesionalizarea, factori cheie pentru afacerile de familie

Astfel, afacerile de familie trebuie sa isi sustina cresterea prin o adaptare cat mai rapida, inovare si o profesionalizare a felului in care isi desfasoara operatiunile, arata cel de-al saptelea sondaj bienal PwC pe un esantion global de 2.378 proprietari si directori de afaceri de familie din peste 40 de tari, inclusiv Romania.

In ciuda mediului economic dificil, a lipsei de munca talentata si a dificultatilor legate de inovatie si guvernanta corporativa, afacerile de familie reprezinta 70-90% din PIB-ul global.

Marile provocari de anul acesta pentru afacerile de familie se refera la nevoia de profesionalizare a afacerii, presiunea acerba asupra preturilor, cresterea costurilor si mega tendintele care schimba fata economiei globale. In editia din 2012 aceasta nevoie a fost foarte putin mentionata, dar anul acesta 40% dintre respondenti au considerat ca profesionalizarea va fi una dintre provocarile principale in urmatorii cinci ani. Aceasta trebuie insotita si de o „profesionalizare” a raporturilor familiei cu compania.

Afacerile antreprenoriale dau dovada de rezistenta si de capacitate de adaptare.

„Este clar ca au aparut noi provocari la orizont pentru afacerile de familie: contextul economic este mai dificil, competitia mai agresiva, presiunea asupra preturilor este in crestere, iar schimbarile se produc cu o viteza din ce in ce mai mare. Cu toate acestea, afacerile antreprenoriale dau dovada de rezistenta si de capacitate de adaptare, ele fiind fundamentul unei cresteri economice sanatoase", a declarat Alexandru Medelean, Liderul echipei de servicii integrate pentru antreprenori si afaceri de familie din cadrul PwC Romania. .

Sondajul a luat in considerare companiile de familie cu o cifra de afaceri mai mare de 5 milioane de dolari din peste 4o de tari. Interviurile cu 2.378 proprietari de afaceri de familie si directori executivi au avut loc intre 29 aprilie si 29 august 2014. Valoarea totala insumata a cifrei de afaceri a companiilor acoperite de prezentul raport depaseste 500 de miliarde de dolari.



Citeste si