25 Martie 2005

Leul nou, pe denominare.ro

Ultimele informatii despr

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a lansat site-ul www. denominare.ro. Sub sloganul "Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga. Totul se simplifica." BNR pune la dispozitie informatii de interes general privind aparitia leului nou. Sectiunea "Specimene", poate cea mai accesata, contine deocamdata doar vechiul anunt, conform caruia prezentarea oficiala a noilor insemne monetare se va face la 20 aprilie 2005. La capitolul "Legislatie" gasim "Legea privind denominarea monedei nationale", alaturi de alte reglementari emise de Guvern, de BNR si de Ministerul Finantelor Publice. "Intrebari frecvente" va fi o sectiune care va cuprinde raspunsuri scurte si precise in 20-30 de cuvinte la problemele pe care si le pune populatia cel mai des in legatura cu aparitia leului nou, a anuntat ieri Mugur Stet, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei. Site-ul are prevazuta si o sectiune in limba engleza, care insa deocamdata nu este disponibila.

MAI MICI SI MAI VALOROSI.

La data de 1 iulie 2005, moneda nationala a Romaniei, leul, va fi denominata, astfel incat 10.000 lei vechi vor fi preschimbati pentru 1 leu nou. Noile cupiuri au peste 90% aceeasi grafica cu cea a leilor vechi , dar vor avea dimensiuni mai mici. Premiera este reprezentata de aparitia bancnotei de 500 de lei noi. Leii vechi vor avea putere circulatorie pana la data de 31 decembrie 2006. Pana la aceasta data, moneda veche va fi inlocuita treptat cu noile bancnote si monede, astfel incat acest proces sa nu streseze populatia, dupa cum afirma guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. O inlocuire normala va duce intr-o prima etapa la schimbarea a 25% din bancnote si monezi. In primele sase luni, procentul de inlocuire va atinge 50%, estimeaza Isarescu.

Dupa 31 decembrie 2006, preschimbarea va mai fi posibila numai la sucursalele BNR care desfasoara activitati de casierie si la unitatile institutiilor de credit autorizate special de BNR.



Citeste si