5 Decembrie 2014

Forta de munca are un cost mai mare pe ora: crestere de 2,2% fata de trimestrul doi



Costul orar al fortei de munca in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare a inregistrat un avans de 2,2% in trimestrul al treilea comparativ cu cel precedent si cu 5,2% fata de acelasi trimestru al anului anterior, a anuntat joi Institutul National de Statistica (INS).

"Fata de trimestrul II 2014, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice. Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in invatamant (13,07%) ca urmare a diminuarii timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent datorita vacantei scolare (fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al III-lea al fiecarui an), administratie publica (5,77%), alte activitati de servicii (3,97%) si industria extractiva (3,95%)", arata INS, intr-un comunicat, conform Mediafax.

Scaderi s-au inregistrat doar in intermedieri financiare si asigurari (5,73%), tranzactii imobiliare (3,08%), transport si depozitare (1,22%) si comert (0,71%). In trimestrul III 2014, cresterea fata de trimestrul anterior -pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare- a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 2,22%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 2,19%. Cresterile inregistrate de cele doua componente au fost de 2,13%, respectiv 2,1%.

Tranzactiile imobiliare si invatamentul, in curentul opus trendului de crestere

Fata de acelasi trimestru din 2013, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca, in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare, se observa in alte activitati de servicii (16,8%), hoteluri si restaurante (14,6%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (14,1%) si industria extractiva (11,2%). Scaderi s-au inregistrat doar in tranzactii imobiliare (7,27%) si invatamant (0,52%).

Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent -indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare- pentru componenta privind cheltuielile directe cu forta de munca a fost de 5,22%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 5,25%. Componenta privind cheltuielile indirecte a inregistrat cresteri similare (5,24%, respectiv 5,27%). In forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, variatia costului orar al fortei de munca a diferit nesemnificativ fata de forma ajustata (2,13%, respectiv 5,25%).



Citeste si