10 August 2006

Firmele statului trebuie sa returneze 222 mil. lei la buget

Fiscul a recuperat la bugetul de stat peste 222 milioane lei, in primele sase luni ale anului, de la regii autonome, companii si societati nationale, societati comerciale la care statul este actionar majoritar sau minoritar, informeaza un comunicat al ANAF.

Cele mai mari sume returnate bugetului, totalizand peste 178 milioane lei, provin din proasta administrare a banilor de catre societatile si companiile de stat. Astfel, agentii economici ai statului nu se pot incadra in bugetele de venituri si cheltuieli, fie pentru ca depasesc nivelul aprobat al cheltuielilor, fie pentru ca nu reusesc sa-si realizeze veniturile sau sa-si respecte programul de investitii. Alte deficiente depistate de catre Fisc vizeaza utilizarea ilegala a ajutoarelor de stat sau a creditelor garantate de catre stat, informeaza NewsIn.

Diferentele de plata pentru taxe si impozite se situeaza in jurul sumei de 17,6 milioane lei, cele mai semnificative sume provenind din neplata impozitului pe profit, circa 7,5 milioane lei.

"Noul concept privind controlul financiar al statului in sectorul public trebuie sa contribuie la asigurarea unor sisteme sanatoase de gestiune si de administrare a patrimoniului public, precum si la cresterea eficacitatii si eficientei utilizarii resurselor si imbunatatirii calitatii managementului financiar", a declarat presedintele Agentiei de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu.

Inspectorii fiscali au realizat, in primul semestru, 3.783 de controale din care 451 de controale financiare la regii autonome, 393 la companii si societati nationale si 687 la societati comerciale cu capital integral sau majoritar de stat. Alte 2.252 de controale au avut loc la diverse societati comerciale la care statul este actionar minoritar si la diferite institutii publice.

Directiile de control financiar din cadrul ANAF au atributii de a verifica legalitatea utilizarii ajutoarelor de stat, indiferent de forma lor: subventii, alocatii, facilitati, credite interne si externe cu garantia statului, precum si daca societatile isi achita taxele si redeventele miniere, petroliere si agricole.

Printre atributiile fiscului se numara si verificarea respectarii prevederilor legii privitoare la investitiile si achizitiile publice, administrarea si gestionarea patrimoniului public si privat al statului, inclusiv concesionarea bunurilor proprietate publica a statului.



Citeste si