29 Ianuarie 2015

Firmele estimeaza stagnare in industrie si servicii, scadere in comert si constructii, pana in martie



Managerii companiilor estimeaza pentru perioada ianuarie - martie stagnarea activitatii in industrie si servicii si scaderi pentru comert si constructii, in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural al INS.

In cadrul anchetei de conjunctura din ianuarie, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +2%). Productia va fi mai mare in ceea ce priveste fabricarea altor mijloace de transport (sold conjunctural +19%), fabricarea mijloacelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor si a produselor farmaceutice de baza si preparatelor farmaceutice (solduri conjuncturale +18%). Preturile se vor mentine la nivelurile de la finele anului trecut (sold conjunctural +3%), ca si numarul de salariati (sold conjunctural -1%), scrie Mediafax.

In constructii productia se va reduce (sold conjunctural -22%). Aceeasi evolutia va fi inregistrata de numarul de salariati (sold conjunctural -20%) si de stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural -17%). Preturile lucrarilor de constructii vor fi stabile (sold conjunctural -3%).

Pentru sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de scadere moderata a activitatii economice (sold conjunctural -8%). Angajatorii prognozeaza un avans moderat al numarului de salariati (sold conjunctural +8%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra insa o diminuare moderata (sold conjunctural -9%), in timp ce preturile de vanzare cu amanuntul vor stagna (sold conjunctural -1%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +1%). In sectorul de servicii se estimeaza o reducere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -6%) si stabilitatea preturilor (sold conjunctural -1%).



Citeste si