11 Martie 2015

Romania vrea ca Fondul European pentru Investitii sa tina cont de diferentele dintre state



Secretarul de stat in MFP Enache Jiru si-a exprimat marti sprijinul pentru infiintarea Fondului European pentru Investitii Strategice, cu mentiunea, formulata impreuna cu reprezentantii Ungariei, Poloniei, Croatiei si Cehiei, ca implementarea acestuia sa tina cont de "diferentele dintre statele UE".

Jiru a participat la reuniunea de la Bruxelles a ministrilor de Finante din Uniunea Europeana, unde a fost discutat planul Comisiei Europene pentru crearea unui fond comun pentru investitii cu o valoare initiala de 21 de miliarde de euro si care este estimat sa genereze investitii de 315 miliarde de euro in Europa in urmatorii trei ani. Proiectul a primit unda verde din partea tuturor tarilor prezente la intalnire, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

Germania, Olanda si Marea Britanie au subliniat ca Fondul European pentru Investitii Strategice trebuie ferit de influente din sfera politicului pentru ca proiectele de investitii sa fie alese in functie de merit, in timp ce Romania si alte tari est-europene au insistat pentru a abordare mai putin centralizata.

Romania, Ungaria, Polonia, Croatia si Cehia au prezentat o declaratie comuna, prin care au cerut cresterea asistentei tehnice la nivel regional, adaugand ca Banca Europeana de Investitii (BEI), care va administra Fondul, ar trebui "sa ia in considerare diferentele la nivelul statelor membre si al regiunilor in implementarea planului de investitii".

De asemenea, ministrul elen al Finantelor, Yanis Varoufakis, a aratat ca proiectul trebuie sa tina cont de "lipsa dramatica de creditare" din tarile grav afectate de criza economica si financiara. Fondul European pentru Investitii Strategice este destinat acoperirii riscurilor presupuse de initierea unor proiecte impreuna cu investitorii privati si este prognozat sa aiba un impact de 15 ori mai mare decat valoarea sa initiala in urmatorii trei ani.

Proiectul a fost prezentat in noiembrie anul trecut de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si trebuie aprobat de Parlamentul European inainte de a putea fi pus in aplicare.
Fondul nu va fi finantat din contributii directe ale statelor membre, insa Comisia a solicitat solidaritate din partea statelor membre, cerandu-le sa contribuie la fond. Printre tarile care si-au anuntat deja intentia de a participa la cofinantarea investitiilor se numara Germania, Franta si Italia, cu contributii de 8 miliarde de euro fiecare, precum si Spania, cu o contributie de 1,5 miliarde de euro. Pentru a avea succes, Fondul are nevoie de proiecte "viabile" care sa atraga investitori privati, a spus ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble.

Ministrul Finantelor din Olanda, Jeroen Dijsselbloem, a declarat la randul lui ca planul de investitii trebuie pus in aplicare cat mai curand, altfel s-ar putea transforma dintr-un instrument pentru relansarea economiei din Europa intr-o sursa de alimentare a unui nou boom.



Citeste si