26 August 2006

Noi exproprieri pentru autostrada Transilvania

Ministerul Transporturilor (MTCT) va suplimenta cu 12.887 metri patrati suprafata de teren expropriata in vederea executiei lucrarilor de constructie a autostrazii Brasov- Cluj- Bors, dar nu va suplimenta si suma de 65.343.421 lei alocata exproprierilor, potrivit unui proiect de act normativ

Potrivit proiectului de hotarare de guvern, consultat de NewsIn, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri, in calitate de expropriator, vrea sa suplimenteze suprafata de teren cu inca 12.887 de metri patrati ce sunt amplasati pe viitorul traseu al autostrazii Brasov- Cluj- Bors. Noile suprafete de expropriat sunt amplasate pe teritoriul urmatoarelor localitati: Ciurila, Tureni (judetul Cluj) si localitatea Spinus (judetul Bihor).

Respectivele suplimentari de teren nu vor modifica suma de 65.343.421 lei alocata exproprierilor, fiind vorba de suprafete mici pentru care nu vor fi necesare suplimentari de fonduri, se arata in proiectul propus.Pentru realizarea autostrazii Brasov- Cluj- Bors s-a aprobat, prin hotararea de guvern 742/ 2005, exproprierea terenurilor proprietate privata de pe teritoriul localitatilor: Campia Turzii, Gilau, Floresti, Savadisla, Petrestii de Jos, Luna si Sandulesti din judetul Cluj si al localitatilor Abram, Suplacu de Barcau, Balc, Chislaz, Tauteu, Sirbi si Biharia din judetul Bihor.

Lucrarile la autostrada care va face legatura intre Brasov si Bors au inceput in 2004, cand s-a semnat un contract in valoare de 2,2 miliarde de euro. Din lipsa fondurilor, lucrarile au fost intrerupte un an mai tarziu.

Dupa renegocierea contractului, Bechtel a reluat constructia, in luna iunie a acestui an, dupa ce in luna mai, a primit avansul de 30 de milioane de euro. Firma constructoare a reinceput angajarea celor care au fost disponibilizati in 2005. Firma Bechtel va reangaja in total 1.200 de persoane.

Autostrada Transilvania, care face legatura intre Brasov-Cluj- Bors, are o lungime de 415 kilometri si ar fi trebuit sa fie finalizata in anul 2013. Fondurile pentru plata lucrarilor Bechtel au fost obtinute de catre Romania printr-un credit de 100 de milioane de euro.



Citeste si