14 Mai 2015

Erste Group: Investitiile si finantarea IMM in ECE accelereaza catre o noua etapa de crestere



S-a incheiat povestea cresterii in Europa Centrala si de Est (ECE)? Judecand dupa scaderea fluxului de investitii straine directe (ISD) din ultimii ani, asa s-ar putea crede. Cu toate acestea, imaginea de ansamblu este mai complexa.

Dublarea avansului investitiilor ar propulsa potentialul de crestere

"Doar acest avans aferent ciclului economic nu poate sustine de sine statator economiile ECE sa atinga nivelurile de crestere de care au nevoie pentru un proces de convergenta mai rapid. “Ritmul de crestere a investitiilor in ECE se situeaza in prezent la aproximativ 6%. Pentru a aduce potentialul de crestere economica al acestor tari din nou la nivelul anterior crizei, de 3,7%, avansul anual al investitiilor ar trebui sa fie majorat la 10-15% in urmatorii ani", apreciaza Juraj Kotian, Director Cercetare Fixed Income pentru Europa Centrala si de Est in cadrul Erste Group.

"In cazul in care contextul economic favorabil din ECE este insotit de reforme structurale reale, principalii piloni ai cresterii si convergentei ECE vor fi investitiile locale, un sector al IMM-urilor prosper si fondurile UE, care ar trebui utilizate in totalitate", a adaugat Kotian.

Shutterstock / Potential de crestere


Investitiile in ECE au atins un punct de cotitura in 2014 si continua sa creasca

Semnalele pozitive privind redresarea economica pe fondul perceptiei imbunatatite a consumatorilor si mediului de faceri, precum si cresterea cererii interne au contribuit la stimularea investitiilor in aproape toate tarile din ECE. Polonia si Ungaria au atras deja investitii mai mari decat nivelul din 2008.

Polonia este un lider al investitiilor in Europa per total, intrucat economia poloneza a fost stimulata de investitii publice, in timp ce alte tari se confruntau cu procesul de consolidare fiscala. Investitiile in Republica Ceha si Slovacia ar trebui sa atinga in 2015/16 nivelurile anterioare crizei, in conditiile in care imbunatatirea sentimentului mediului de afaceri stimuleaza expansiunea. Cu toate acestea, Croatia, Slovenia si Romania vor avea nevoie de o redresare mai puternica pentru a reveni la nivelurile de investitii anterioare crizei.

Shutterstock / Investitii


Investitiile straine directe devin mai putin importante

Economiile locale si transferurile de la UE sunt in prezent principalele surse de finantare a investitiilor, insa, analistii Erste Group considera ca intrarile de investitii straine directe vor avea in urmatorii ani un rol mai redus in finantarea investitiilor in majoritatea tarilor din ECE. Avand in vedere ca intrarile sub forma investitiilor straine directe au fost sustinute in mare masura de programele de privatizare, care sunt in prezent aproape finalizate in multe tari, analistii anticipeaza nivele mai scazute ale intrarilor de fonduri sub forma investitiilor straine directe.

Doar Croatia, Serbia si Slovenia continua sa ofere un oarecare potential, in conditiile in care o serie de proiecte de privatizare sunt in curs de pregatire. Cu toate acestea, tarile din ECE pot beneficia in continuare de acumulari de capital, pe masura ce rolul investitorilor locali devine mai important pentru dezvoltarea investitiilor.

Shutterstock / Capital


IMM-urile din ECE aduc valoare adaugata pentru economie

Avand in vedere ca investitiile interne trec in prezent pe primul plan, dezvoltarea sectorului privat local – in special cel al IMM-urilor – devine si mai importanta pentru crearea de noi locuri de munca si cresterea productivitatii. IMMurile cu pana la 250 de angajati contribuie cu aproximativ doua treimi din valoarea adaugata totala creata de mediul de afaceri si pana la trei sferturi din numarul total al locurilor de munca din ECE.

IMM-urile din ECE (fara a lua in considerare microintreprinderile) se situeaza la un nivel similar cu cele din Germania si Austria din punct de vedere al aportului fortei de munca si al valorii adaugate aduse economiei. Totusi, microintreprinderile cu maxim noua angajati, care joaca un rol principal in ECE, au un aport al fortei de munca mult mai mare decat competitorii mai mari de genul IMM-uri.

Shutterstock / Valoare adaugata


IMM-urile au nevoie de imbunatatirea accesului la finantare

"Pentru a impulsiona IMM-urile, este esential sa existe imbunatatiri structurale ale mediului de afaceri – precum reducerea rigiditatii si costurilor asociate fortei de munca, cresterea transparentei cadrului legislativ, simplificarea procedurilor administrative si imbunatatirea calitatii fortei de munca printr-o mai buna educatie. Aceste aspecte sunt importante mai ales pentru IMM-uri intrucat investitiile realizate de acestea sunt mai putin pro-ciclice comparativ cu cele realizate de marile companii. Pentru a intensifica si sprijini cresterea economiilor locale, guvernele trebuie sa incerce sa rezolve provocarile cu care se confrunta mediul de afaceri, in timp ce IMM-urile si, in special, microintreprinderile trebuie sa-si imbunatateasca gradul de profesionalizare pentru a avea acces mai bun la finantare", adauga Kotian.


Tarile din ECE au sansa de a primi intre 40 si 60 MLD. euro

O modalitate suplimentara de revigorare a investitiilor este reprezentata de Planul de investitii pentru Europa, in valoare de 315 miliarde euro, prezentat de Jean Claude Juncker, Presedintele Comisiei Europene. Tarile din ECE au transmis deja catre CE si BEI propuneri de proiecte in valoare de 282 miliarde de euro, pe baza carora Comitetul de Investitii va desfasura procesul de selectie.

"Avand in vedere ca multe dintre proiectele depuse au legatura cu doua domenii de prioritate maxima, infrastructura energetica si economia digitala, cu o probabilitate mare de a fi puse in practica in anii 2015 – 2017, regiunea ECE are sanse mari de a primi o transa de aproximativ 40 – 60 miliarde euro, reprezentand o cincime din intregul pachet de investitii", a explicat Kotian.

Acest cuantum ar presupune capital in suma de 3–4 miliarde euro din partea Fondului European pentru Investitii Strategice (FEIS), restul investitiilor urmand sa fie finantat de catre investitori strategici si privati din sectorul financiar. De asemenea, multe guverne ar putea sa isi asume rolul de investitori strategici, iar unele dintre acestea si-au anuntat deja intentia de a furniza fonduri suplimentare fata de FEIS.

Shutterstock / Investitii




Citeste si