15 Mai 2015

OPTIMISM. Aproape cea mai mare crestere economica din Europa emergenta



Romania va inregistra in acest an una dintre cele mai rapide cresteri economice din Europa emergenta, de 3% in 2015 si 3,2% in 2016, sustinuta de redresarea zonei euro, potrivit noilor estimari publicate joi de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Institutia financiara a imbunatatit usor, cu 0,2 puncte procentuale, estimarea referitoare la cresterea economica a Romaniei in 2015, de la 2,8%, anunta Mediafax.

Potrivit BERD, reducerile recente si viitoare ale ratelor dobanzilor in Romania, permise de incetinirea inflatiei determinata de scaderea preturilor energiei si alimentelor, vor continua sa stimuleze cererea interna in 2015 si 2016.

Cresterea increderii in industrie si reducerea stocurilor ar putea conduce la cresterea investitiilor din Romania, dupa doi ani.

Totodata, scaderea din ultima perioada a imprumuturilor neperformante, in urma politicii proactive a bancii centrale in domeniul provizioanelor, este de asteptat ca ajute la revenirea creditarii.

BERD anticipeaza si o crestere a cheltuielilor guvernamentale, pentru o absorbtie mai mare de fonduri europene, care ramane cea mai scazuta din UE.

Pe ansamblu, toate aceste evolutii ar trebui sa contribuie la cresterea cererii interne din Romania, considera BERD.
Inflatia medie anuala va ramane la un nivel de 0,5% in 2015, ca urmare a reducerii TVA pentru produsele alimentare, dar si ca efect al preturilor scazute ale marfurilor.

Romania este inclusa de BERD intre tarile din Europa de Sud-Est, alaturi de Albania, Bosnia si Hezegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, FYR Macedonia, Kosovo, Muntenegru si Serbia. In aceasta regiune, BERD prognozeaza, excluzand Cipru si Grecia, o crestere economica de 2,3% in 2015 si 2,8% in 2016. Incluzand Cipru si Grecia, cresterea din regiune este anticipata la 1,3%, respectiv 2,4%.

Grecia, cel mai nou beneficiar al investitiilor BERD, este grav afectata de temerile ca tara ar putea intra in incapacitate de plata si chiar sa iasa din zona euro. Pentru 2015 BERD estimeaza ca economia elena va stagna, iar in 2016 va avansa cu 2%.



Citeste si