22 Mai 2015

BCE: programul de relaxare cantitativa da rezultate



Programul de relaxare cantitativa implementat incepand din martie de Banca Centrala Europeana are efectele scontate, dar, pentru obtinerea unei cresteri economice pe termen lung, este necesar ca guvernele statelor din zona euro sa aplice reforme structurale.

Membrii Consiliului de conducere al BCE au exprimat satisfactie in legatura cu rezultatele amplului program privind achizitia de obligatiuni, atragand atentia ca reformele structurale inadecvate risca sa obstructioneze cresterea economica de durata. "Membrii sunt de acord asupra necesitatii implementarii unor politici monetare constante axate pe recentele decizii de politica monetara luate de Consiliul de conducere", se arata in sumarul reuniunii din 14-15 aprilie, prezentat joi, arata Mediafax.

"In acelasi timp, trebuie transmis un semnal puternic adresat guvernelor tarilor din zona euro prin care sa fie indemnate sa continue reformele structurale si sa ia masuri pentru imbunatatirea mediului de afaceri", precizeaza membrii Consiliului de conducere al BCE, potrivit Bloomberg.

BCE a lansat in martie un program de suplimentare a lichiditatilor cu 1.100 miliarde de euro prin achizitii de obligatiuni, in mare parte guvernamentale, pana in septembrie 2016. Cresterea economica in zona euro s-a accelerat in asteptarea programului de relaxare cantitativa, dar ulterior majoritatea indicatorilor au fost mai putin incurajatori.

"Era prevazut scenariul actual inca de la inceperea aplicarii masurilor" in cadrul programului de stimulare economica, au subliniat membrii Consiliului de administratie al BCE, reuniti in aprilie pentru evaluarea primei luni de aplicare a masurilor.

Programul BCE de relaxare cantitativa prevede cumpararea de active, inclusiv obligatiuni guvernamentale, in valoare de 60 de miliarde de euro in fiecare luna, pana in septembrie 2016. Institutia va cheltui astfel 1.100 de miliarde de euro in total in cadrul acestui program, pentru a stimula accelerarea inflatiei din zona euro spre tinta BCE de putin sub 2% si pentru sustinerea economiei.



Citeste si