27 Mai 2015

Isarescu, catre deponenti: Dobanda reala s-ar putea sa fie mai mare decat in ultimii ani



Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, indeamna deponentii la banci sa se uite mai degraba la dobanda reala, care reprezinta diferenta intre dobanda nominala si rata inflatiei, aratand ca aceasta este mai mare in prezent decat in urma cu cativa ani, cand inflatia era ridicata si aproape anula castigul, conform Mediafax.

"Ar trebui sa-i indemnam pe deponenti sa se uite la dobanda reala, nu la cea nominala. Acum cativa ani, cand dobanda nominala se invartea intre 6-7%, inflatia era tot pe acolo, diferenta intre dobanda nominala si rata inflatiei dadea o rata reala a dobanzii de circa 1%. Acum avem rata nominala intre 1%-1,5%, inflatia a coborat sub 1% si tinde sa fie negativa pentru cateva luni, poate chiar trimestre, iar castigul real se mentine, s-ar putea sa fie mai mare dobanda reala fata de acum cativa ani", a afirmat marti Isarescu la conferinta "Viitorul modelelor de business bancar", organizata in cadrul evenimentelor dedicate aniversarii a 135 de ani de la infiintarea Bancii Nationale a Romaniei.

El a punctat ca face o invitatie la "realism", la o citire cu atentie a cifrelor.

Totodata, el a mentionat ca politica de comisioane practicata de banci ar trebui sa evite descurajarea depunerilor.

"Inca avem o problema cu comisioanele, care sunt mari, un comision de 0,5%-1% pentru o operatiune bancara se simte. Nicio banca nu ar trebui sa traiasca momentul cand deponentul zice: de ce sa-mi tin banii in banca, sa plec cu mai putin acasa? Este un indemn la realism si trebuie sa va spun ca noi, Banca Nationala, suntem preocupati de reducerea comisioanelor. Am luat masuri cu vorba buna, cu moral suasion sa reducem comisioanele, mai ales pe zona platilor de mare valoare", a spus Isarescu.

Guvernatorul a mentionat ca nu mai exista niciun fel de motivatie ca platile in Romania sa coste mai mult decat in Europa.
"Trebuie sa facem un efort mai mare pentru a obisnui publicul cu rata reala a dobanzii, diferenta dintre rata nominala si rata inflatiei. Nu trebuie sa lasam publicul intr-o confuzie, nu este sanatoasa", a conchis seful BNR.



Citeste si