6 Septembrie 2006

Liber la exporturile de carne de pasare

Producatorii autohtoni de carne de pasare vor infrunta o provocare pentru a-si recuceri pozitiile pe piata europeana de profil si vor fi nevoiti sa faca mai multe compromisuri, potrivit directorului general al Agricola International, Gheorghe Antochi.

"in primul rand ne bazam pe aprecierea clientilor mai vechi, totusi ne asteptam sa intampinam greutati, pentru ca piata europeana a carnii de pasare a fost ocupata de alti agenti economici in perioada in care Romaniei i-a fost interzis exportul," a declarat pentru NewsIn Gheorghe Antochi.

Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor(ANSVSA) a anuntat ca se poate relua exportul de carne de pasare si de produse din carne de pasare. Aceasta masura este valabila doar pentru 16 judete din tara, anume Alba, Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Caras-Severin, Covasna, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mures, Satu-Mare, Salaj, Sibiu si Timisoara.

Reprezentantii sectorului avicol nu sunt de acord cu liberalizarea partiala a exportului, atata timp cat s-au respectat prevederile legate de combaterea gripei aviare la nivelul intregii tari. "Asteptam sa fie inclus si Bacaul pe lista judetelor care pot exporta carne de pasare si vom incepe sa ne contactam partenerii din Germania, Franta si Olanda" a spus Antochi. Acesta a precizat ca reprezentantii Autoritatii Veterinare negociaza in aceste zile anularea interdictiei de export la nivelul intregii tari.

Agricola International, din Bacau, realizeaza 14% din productia existenta in Romania, cu un potential de 28.000 de tone de carne de pasare in viu pe an. Societatea dispune de un flux de productie integrat, incepand cu achizitia resurselor furajere, reproductia si cresterea animalelor si continuand cu industralizarea si comercializarea carnii pe piata interna.



Citeste si