8 Octombrie 2015

Afacerile din industrie au avansat la 8 luni cu 2,7%, sustinute de industria prelucratoare



Afacerile din industrie au crescut cu 2,7% in primele opt luni, sustinute de avansul industriei prelucratoare, cu 2,9%, ale carei comenzi noi au urcat cu 3,8%, in special in industria bunurilor de folosinta indelungata, a celor intermediare, a bunurilor de capital si a celor de uz curent.

Cifra de afaceri din industria extractiva s-a redus insa cu 2%. "Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in sectoarele: industria bunurilor de capital (+8,1%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+6%), industria bunurilor intermediare (+4,4%) si industria bunurilor de uz curent (+2,1%). Scaderi s-au inregistrat in industria energetica (-19,6%)", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

Comenzile noi din industria bunurilor de folosinta indelungata au crescut cu 24%, in industria bunurilor intermediare cu 4,9%, in cea a bunurilor de capital cu 2,6%, iar in industria bunurilor de uz curent cu 1,4%. In august, afacerile din industrie au scazut pe total cu 15,4% fata de iulie, in urma reducerii industriei prelucratoare cu 15,8%, in timp ce industria extractiva a crescut cu 0,5%.

Astfel, au fost consemnate scaderi in industria bunurilor de capital (-27%), industria energetica (-15%), industria bunurilor intermediare (-11,2%), industria bunurilor de uz curent (-8,2%) si cea a bunurilor de folosinta indelungata (-6,7%). Totodata, comenzile din industria prelucratoare au scazut cu 20%, dupa regresul inregistrat in industria bunurilor de capital (-25,1%), industria bunurilor intermediare (-17,3%) si cea a bunurilor de uz curent (-16,9%).

Industria bunurilor de folosinta indelungata a fost singura pe crestere, cu un avans de 20,4%. Comparativ cu august anul trecut, afacerile din industrie au crescut cu 2,7%, impulsionate de industria prelucratoare, cu un avans de 3%. Pe de alta parte, industria extractiva a avut un recul de 6,3%.

In acelasi timp, comenzile din industria prelucratoare au urcat cu 3,3%, ajutate de industria bunurilor de folosinta indelungata, care a inregistrat o crestere de 48%. Restul industriilor au consemnat cresteri mai modeste: industria bunurilor de uz curent - 3,8%, industria bunurilor capital - 2,6% si industria bunurilor intermediare - 0,1%.



Citeste si