4 Noiembrie 2015

Cum a ajuns carbunele romanesc in colaps in ciuda unor ajutoare de miliarde de lei varsate de stat in minerit



Exploatarea intensiva din perioada comunista, deciziile proaste luate dupa Revolutia din 1989 si lipsa investitiilor de retehnologizare au dus sectorul carbunelui in groapa, desi s-au pompat miliarde de lei sub forma de ajutoare.

Statul a inchis vineri mina de huila Petrila, din Valea Jiului, dar acesta este numai ultimul eveniment dintr-un lung sir din ultimii 25 de ani. Carbunele romanesc a intrat in colaps dupa 1989 ca urmare a lipsei de investitii, a managementului prost si a deciziilor luate de politicieni.

„Tarii cat mai mult carbune“

Romania avea nevoie de mult carbune inainte de 1989 pentru a sustine marea industrie a lui Ceausescu. „Tarii cat mai mult carbune“, era atunci deviza. Era nevoie de multa energie pentru ca industria era energofaga si „inghitea“ mari cantitati necesare pentru a realiza produsele finite. Era nevoie de atat de multa energie, incat in anii ’80 Romania a trecut la rationalizarea consumului de curent electric, astfel incat fabricile si uzinele sa produca si sa exporte tot mai mult, iar populatia era decuplata periodic vreme de cateva ore pe zi.

Citeste in continuare pe adevarul.ro.



Citeste si