19 Septembrie 2006

Tarifele la gaze si electricitate ar putea creste din cauza unei noi taxe locale

Reprezentantii companiilor distribuitoare de gaze naturale si electricitate considera ca introducerea taxei pe kilometru sau metru, propusa de Ministerul Administratiei si Internelor, va determina majorarea tarifelor de furnizare catre populatie si agentii economici

"Orice fel de taxa impusa distribuitorilor de gaze naturale se va regasi in tarife", au declarat pentru NewsIn, reprezentantii Distrigaz Sud. La randul lor, responsabili ai Electrica au spus ca noua taxa va intra "imediat" in tarifele de furnizare. "Se vor lua niste bani pentru comunitatile locale, care sunt platiti tot de oamenii de acolo", au adaugat oficiali ai distributiei de electricitate.

Companiile de comunicatii, de electricitate si de gaze naturale ar putea fi obligate, la initiativa autoritatilor locale, sa plateasca o taxa pentru folosirea domeniului public, aceasta urmand a fi virata la bugetele locale.

"Orice firma privata care utilizeaza un domeniu public trebuie sa plateasca o taxa administratiei publice. in aceasta categorie intra firmele care distribuie gaze naturale, electricitate sau cele care se ocupa de comunicatii. Aceasta taxa exista si in Europa", a declarat secretarul de stat din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Mircea Teoader.

Intrebat de ce este necesara introducerea unei noi taxe, reprezentantul MAI a afirmat ca absolut nimic din taxele pe care le platesc in prezent companiile in cauza nu intra in bugetele administratiilor locale si a subliniat ca Ministerul are aceasta initiativa la propunerea asociatiilor oraselor si municipiilor din Romania.

Potrivit lui Teoader, pentru companiile care distribuie gaze naturale se pregateste introducerea unei taxe uniforme pentru toata tara de la 1 ianuarie 2007, iar taxarea se va face la kilometru sau la metru, nefiind inca stabilita modalitatea exacta. Oficialul a mentionat ca autoritatile sunt constiente ca impunerea platii acestei taxe de catre distribuitorii de gaze atrage dupa sine cresterea preturilor de furnizare a gazelor naturale. "Normal ca va fi o crestere undeva. ANRGN (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale, n. red.) va trebui sa accepte o majorare de preturi la gaze naturale", a mai afirmat secretarul de stat.

Teoader a adaugat ca in discutiile cu reprezentantii companiilor de distributie gaze naturale, care vor incepe saptamana viitoare, vor fi abordate si alte subiecte precum simplificarea documentantiei necesare pentru racordul la gaze naturale si posibilitatea cofinantarii de catre administratiile locale a infrastructurii de gaze. Oficialul MAI a mai aratat ca banii stransi din taxa ce va fi perceputa companiilor distribuitoare de gaze naturale vor fi folositi pentru subventionarea unei parti din combustibilul folosit de termocentrale.



Citeste si