14 Ianuarie 2016

Inflatia din Romania poate accelera la 1% la sfarsitul lui 2016



Inflatia din Romania poate ramane in teritoriu negativ pana in luna mai, ca efect al reducerii TVA, dar tendinta se va inversa, iar cresterea preturilor va accelera spre 1% la sfarsitul lui 2016, dupa disiparea efectului bazei mai ridicate de comparatie, se arata intr-o analiza a Erste Group.

"Cu perspectiva ca salariile sa creasca din nou in acest an, in special in sectorul public, unde este angajata circa 25% din forta de munca, este destul de probabil ca inflatia sa se indrepte spre 2% sau chiar mai mult in primul trimestru din 2017", potrivit analizei , conform Mediafax.

Pentru a contracara o crestere nedorita a preturilor, banca centrala ar putea decide sa inceapa majorarea dobanzii de politica monetara la sfarsitul lui 2016, considera Erste.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a recunoscut recent ca exista o suprastimulare a consumului privat.

Anul 2016 este un an electoral, astfel ca ar putea avea loc noi majorari salariale, in conditiile in care guvernele, indiferent de orientarea politica, dau dovada de o disponibilitate accentuata de a majora salariile si cheltuielile sociale, care alimenteaza consumul privat, considera analistii Erste.

Preturile de consum au crescut in decembrie cu 0,11% fata de luna precedenta, astfel ca rata anuala a inflatiei a ajuns la -0,9%, potrivit datelor anuntate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

Fata de noiembrie, preturile alimentelor au crescut cu 0,24%, tarifele serviciilor au urcat cu 0,4%, in timp ce produsele nealimentare s-au ieftinit cu 0,1%.

Comparativ cu decembrie 2014, preturile de consum au fost mai mici cu -0,9% masurate prin IPC si cu -0,7% masurate prin IAPC, se arata intr-un comunicat al INS.



Citeste si