27 Ianuarie 2016

Costin Borc: Aderarea Romaniei la Schengen ar da mesajul ca zona de libera circulatie are viitor



Vicepremierul roman Costin Borc a declarat, intr-un interviu pentru publicatia franceza Les Echos, ca daca europenii ar accepta aderarea Romaniei la spatiul Schengen ar transmite Europei mesajul ca zona de libera circulatie "este in viata si are un viitor", informeaza Mediafax.

In contextul avertizarilor recente privind riscul destramarii Spatiului Schengen, pe fondul crizei imigratiei si amenintarii teroriste, viceprim-ministrul Costin Borc, ministru al Economiei, a reconfirmat vointa Romaniei de a adera la zona de libera circulatie fara pasaport, intr-un interviu pentru cotidianul financiar francez Les Echos, publicat in editia online.

El a fost intrebat daca faptul ca nu face parte din Schengen nu este un avantaj pentru Romania, tara fiind astfel ferita de valul de imigranti. "Da si nu. Nici Serbia, Macedonia si Bulgaria nu sunt in Schengen si, cu toate acestea, ele nu au fost scutite de fluxul de migranti", a raspuns vicepremierul roman.

"Noi vrem in continuare sa intram in Schengen. Noi dorim sa participam la lupta impotriva amenintarii teroriste si la infiintarea corpului politiei de frontiera. Noi avem una dintre frontierele cele mai lungi din Europa, cu Dunarea la sud, Republica Moldova si Ucraina la est. Daca europenii acorda Romaniei dreptul de a adera la Schengen, acest lucru ar transmite Europei mesajul ca zona Schengen este in viata si are un viitor", a subliniat Costin Borc.

"Noi propunem integrarea in etape, incepand cu frontierele aeroportuare, ceea ce ar facilita afacerile. Toate conditiile sunt indeplinite la nivel tehnic, astazi este vorba doar despre adoptarea unei decizii politice, ceea ce ar fi o recunoastere a eforturilor pe care le-am facut. La zece ani dupa aderarea lor la Uniunea Europeana, romanii raman convinsi ca aceasta le ofera un viitor mai bun", a adaugat ministrul.

Intrebat daca dupa demisia premierului Victor Ponta au fost luate noi masuri impotriva coruptiei, care ramane una dintre plagile economiei, Borc a mentionat ca tentativele de coruptie impotriva intreprinderilor private aproape au disparut.

"La manifestatiile de la Bucuresti, dupa incendiul de la club care a provocat demisia Guvernului Ponta, am auzit un mesaj de disperare. Cele doua mari blocuri politice au decis sa faca un pas inapoi pentru a-si reinnoi oferta politica. In privinta coruptiei, promovam transparenta: legile sunt votate, dar nu intotdeauna respectate. Dar constat ca, dupa numeroase arestari si procese la cel mai inalt nivel, inclusiv in lumea fotbalului, tentativele de coruptie impotriva intreprinderilor private, sector din care provin si eu, au disparut aproape complet", a conchis Costin Borc.



Citeste si