16 Martie 2016

Datoria externa a Romaniei a ajuns la nivelul minim al ultimilor cinci ani, dupa ce a scazut cu peste 1 miliard de euro



Datoria externa a Romaniei, care include atat imprumuturile statului din strainatate, cat si datoriile entitatilor private, a scazut in prima luna din acest an cu 1,2 miliarde euro, sau 1,3%, comparativ cu finalul anului trecut, pana la 89,7 miliarde de euro, nivel minim al ultimilor cinci ani si trei luni, potrivit datelor publicate, marti, de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

La finalul anului trecut, datoria externa totala a Romaniei era de 90,9 miliarde euro. Din totalul datoriilor inregistrate de Romania fata de entitati din strainatate la 31 ianuarie 2016, datoriile pe termen lung reprezentau 69,9 miliarde euro, iar datoriile pe termen scurt - 19,8 miliarde euro, conform News.ro

Din datoria pe termen lung, 31,2 miliarde reprezenta datorie publica,. 37,5 miliarde euro - datorie negarantata public, in special a bancilor si firmelor catre finantatori din strainatate -, iar 1,2 miliarde euro reprezinta alocarile de drepturi speciale de tragere (DST) de catre Fondul Monetar nternational (FMI), considerata datorie a BNR fata de FMI.

Un nivel atat de scazut al datoriei externe a Romaniei nu s-a mai inregistrat din octombrie 2010, cand nivelul a fost de 89,4 miliarde euro. De atunci, datoria a crescut puternic pana in martie 2013, cand s-a inregistrat nivelul maxim istoric al datoriei externe a Romaniei, de 101,1 miliarde de euro.

Ulterior, datoria externa a Romaniei a reintrat pe o panta descendenta si a scazut cu circa 11 miliarde de euro in ultimii trei ani, potrivit datelor pubicate de BNR.



Citeste si