13 Mai 2016

Inflatia la nivel minim istoric: Rata anuala a scazut la -3,3% in aprilie. Alimentele s-au ieftinit inainte de Paste



Rata anuala a inflatiei, mecanismul care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a fost intr-o continua scadere si in aprilie. Rata anuala a inflatiei a ajuns la -3,3%, un nou nivel de minim istori, de la -3% in martie. evolutia fiind determinata in special de ieftinirea alimentelor in luna de dinainte de Paste, arata datele publicate, joi, de Institutul National de Statistica (INS).

Preturile de consum au scazut, in medie in luna aprilie, cu 0,15% comparativ cu luna martie, insa evolutia a fost diferita de la o categorie de produse la alta, conform News.ro.

Astfel, alimentele s-au ieftinit, in medie, cu 0,37% in aprilie fata de luna precedenta, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au scazut cu 0,1%. In schimb, preturile serviciilor au avansat, in medie, cu 0,11% in aprilie fata de luna precedenta.

In perioada aprilie 2015-aprilie 2016, preturile alimentelor au scazut cu 7,4%, in medie, marfurile nealimentare s-au ieftinit cu 1%, iar serviciile - cu doar 0,4%.

Taxa pe valoarea adaugata a scazut de la 24% la 9%

In acest interval, taxa pe valoarea adaugata (TVA) a scazut de la 24% pana la 9% pentru alimente, de la 1 iunie 2015, iar cota generala de TVA a fost redusa de la 24% pana la 20%, de la 1 ianuarie 2016. De la inceputul acestui an, cota TVA pentru apa potabila si pentru cea folosita la irigatii a scazut la 9%.

Calculele matematice arata ca, daca reducerea TVA la alimente, de la 24% la 9%, s-ar fi transpus integral in preturile de la raft, preturile alimentelor ar fi trebuit sa scada, in medie, cu 12,1%.

Reducerea cotei generale a TVA de la 24% pana la 20% are un efect de reducere a preturilor finale cu 3,2%, in cazul in care comerciantii ar aplica integral reducerea taxei la preturile de la raft.

Comparativ cu martie, cele mai mari scaderi de preturi s-au inregistrat, in aprilie, la oua (-5,85%) fasole (-2,35%) si la energie electrica (-2%). La polul opus, cele mai mari scumpiri s-au inregistrat, fata de a treia luna a anului, la zahar (0,8%) si combustibili (0,75%), celelalte preturi avand fluctuatii nesemnificative.

In urma evolutiei din ultima perioada, care indica mentinerea preturilor cu mult sub nivelul anticipat anterior, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere prognozele de inflatie pentru 2016 si 217.

Astfel, potrivit estimarilor publicate saptamana aceasta, BNR anticipeaza ca rata anuala a inflatiei va urca la 0,6% la finalul acestui an, iar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la 2,7%.
Daca se exclude efectul reducerii TVA asupra preturilor, rata anuala a inflatiei ar fi, la finalul acestui an, de 1,9%.



Citeste si