3 Octombrie 2006

Productia, contractele si comenzile din constructii isi mentin stabilitatea in urmatoarelre trei luni

Pentru urmatoarele trei luni, activitatea din industrie, comertul cu amanuntul, servicii si activitatile din constructii au o tendinta pozitiva, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit estimarilor exprimate in luna septembrie 2006 de catre managerii societatilor comerciale.

Managerii intreprinderilor din industria prelucratoare estimeaza pentru perioada septembrie - noiembrie 2006 un trend pozitiv pentru volumul productiei, atat pe total (sold conjunctural +19%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor, anunta un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din intreprinderile cuprinse intre 250 si 499 salariati (sold conjunctural +26%). Pe total industrie prelucratoare numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate, conform a 77% din totalul opiniilor regasite in ancheta. Preturile produselor industriale vor fi in continuare crescatoare (sold conjunctural +20%).

In cazul constructiilor, tendinta este de stabilitate. Potrivit estimarilor din luna septembrie 2006, pentru urmatoarele trei luni se prognozeaza o tendinta de stabilitate a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi din constructii (66% din total opinii exprimate, respectiv 69%).

Aceeasi tendinta de echilibru pe ansamblul sectorului se preconizeaza de asemenea si pentru numarul de salariati, conform a 76% din estimari. Preturile lucrarilor de constructii vor creste (sold conjunctural +28%), intensitatea fiind aproximativ aceeasi cu cea din luna anterioara (sold conjunctural +29%).

Si pentru vanzarile din comertul cu amanuntul sunt estimate cresteri pentru urmatoarele trei luni. Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru urmatoarele trei luni mentinerea tendintei de crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate (sold conjunctural +33%).

Preponderent, managerii din comertul cu amanuntul apreciaza ca situatia economica din acest sector va fi marcata de stabilitate (51% din opinii exprimate), de crestere 39% din opinii, in timp ce numai 10% dintre repondenti indica o scadere.Volumul comenzilor de marfuri adresate furnizorilor va inregistra in luna septembrie a.c. un sold conjunctural pozitiv (+26%). Preferintele comerciantilor continua sa fie orientate in principal catre produsele de pe piata interna (sold conjunctural +21%).

Nivelul stocurilor de marfuri se mentine aproximativ egal cu nivelul necesar desfasurarii activitatii de comert cu amanuntul (94% din opinii). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele 3 luni o tendinta de crestere moderata a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul (+9% sold conjunctural). Preturile de vanzare cu amanuntul se mentin in crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +35%), dar intr-un ritm mai putin accelerat decat pana acum (70% din opinii).

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate (sold conjunctural +33%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situeaza managerii intreprinderilor mijlocii, la care soldul conjunctural a fost de +45%, urmate de intreprinderile mari (soldul conjunctural +35%) si intreprinderile mici (1-49 salariati), la care soldul conjunctural a fost de +26%.

Conform estimarilor din luna septembrie 2006, cererea de servicii isi va mentine, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent si in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +27%). Aceasta tendinta este semnalata atat de intreprinderile mari, cu peste 500 de salariati (sold conjunctural +45%) cat si de intreprinderile mici si mijlocii (sold conjunctural +23%). Cei intervievati din acest domeniu au prognozat pentru urmatoarele trei luni o usoara crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +7%). Dupa opinia managerilor, costurile prestatiilor vor avea o evolutie, de asemenea ascendenta (sold conjunctural +19%).



Citeste si