21 Iunie 2016

Expert: Principalul risc pentru Romania il constituie Brexitul, iar pentru 2017 il reprezinta derapajul macroeconomic



Principalul pericol pentru economia Romaniei il constituie iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana in urma referendumului organizat in data de 23 iunie, in vreme ce pentru anul viitor principala problema o constituie derapajul macroeconomic, in urma caruia deficitul bugetar sa creasca peste limita de 3% din PIB, considera Cezar Mereuta, cercetator asociat al Centrului de Macromodelare Economica al Academiei Romane, citat de Adevarul.ro.

De asemenea, el a punctat ca Romania este meteodependenta, ceea ce face ca un an secetos sa provoace o pierdere de doua procente economiei.

„Pericolul este derapajul de la stabilitatea macroeconomice. Imi este frica de derapaje. In 2017, conform Codului Fiscal, trebuie sa scadem TVA, de la 20% la 19%. Tot in 2017, trebuie sa eliminam taxa pe stalp. Ori, toate acestea la un loc, plus impactul noii legi a salarizarii, ar putea sa ne duca la depasirea deficitului de 3% din PIB. Deocamdata, suntem undeva la 2,85%, iar daca depasim 3% am intrat in vrie: din nou trebuie sa facem imprumuturi iar agentiile de rating ne descalifica din nou. Incepe circul fara sa fie criza.

Pana atunci avem urmarile Brexit-ului. Daca Marea Britanie iese din UE, s-ar putea sa ne confruntam cu probleme la export, cu scaderea exportului, iar atunci lucrurile devin grave. As pune pe primul loc Brexit-ul“, a spus Mereuta.

Citeste articolul integral pe Adevarul.ro.



Citeste si