5 Octombrie 2006

Statul va privatiza 20% din compania de proiect pentru reactoarele trei si patru

Statul roman va privatiza aproximativ 20% din societatea care va pune in functiune reactoarele trei si patru de la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda, potrivit directorul in cadrul Nuclearelectrica, Ioan Rotaru

Potrivit lui Rotaru, costul total al finalizarii celor doua unitati este de 2,2 miliarde de euro, iar singura modalitate pentru finalizarea investitiilor de la cele doua reactoare o reprezinta implicarea unor companii private. Unitatea numarul 3 a fost construita in proportie de 15%, in timp ce doar 5% din unitatea numarul 4 a fost finalizata, a adaugat directorul din cadrul Nuclearelectrica, care este operatorul centralei de la Cernavoda.

"Participarea unor investitori privati va asigura 30% din suma necesara, restul de 70% urmand a fi obtinut dintr-un imprumut fara garantii guvernamentale, in care vor fi implicati viitori actionari ai societatii", a declatat Rotaru pentru NewsIn.

El a spus ca negocierile din cadrul guvernului privind structura viitoarei societati se vor finaliza in luna ianuarie a anului viitor, iar compania va inregistra noii actionari in luna martie a aceluiasi an. "Firmele care vor deveni actionari ai companiei vor beneficia si de electricitate la pretul de productie", a precizat Rotaru. Printre firmele care si-au anuntat intentia de a deveni actionari la noua societate se numara Alro care doreste sa aloce pentru acest proiect 250 de milioane de euro.

Intrebat de ce statul roman nu privatizeaza mai mult din companie, Rotaru a raspuns: "Profiturile inregistrate de companie vor fi foarte mari si statul nu vrea sa piarda aceste venituri".

Pentru constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda au ramas in cursa 13 companii si consortii: AES Corporation (SUA), Alro Slatina, TESS Conex- ASAM-Iasi, Ansaldo (Italia) si AECL (Canada), Unit Investments( Luxemburg ) - Dogan Enerji (Turcia), Electrabel (Belgia), Electrica, ENEL (Italia), E.On Energie (Germania), Gabriel Resources (Canada), Iberdrola (Spania), KHNP (Coreea de Sud) si RWE Power.

Nuclearelectrica a obtinut in primul semestru un profit net de 51,45 milioane de lei (14,5 milioane de euro), in crestere cu 115% fata de perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei a crescut, in primele sase luni ale anului 2006, cu 288,68 milioane de lei (aproximativ 103,3 milioane de euro).



Citeste si