1 August 2016

Americanii ne-au remarcat economia: "Romania a facut asta si acum creste cel mai mult din Europa"



"Romania a facut asta si acum creste cel mai mult din Europa" este titlul pe care il folosesc analistii americani de la US Global Investors pentru a caracteriza cresterea economica a Romaniei dupa taierile consistente de taxe din ultimii ani. Romania ar putea sa se indrepte spre acel punct optim al taxarii, in care economia creste consistent, iar statul se bucura de un maxim al incasarilor bugetare.

Conform teoriei Laffer, incasarile la buget vor fi zero in situatia in care Guvernul ar elimina total taxele, dar si in scenariul in care duce taxele la 100%. Insa, intre aceste doua extreme exista un nivel optim al taxarii, care maximizeaza atat incasarile la buget, cat si productivitatea, PIB-ul si duce la o scadere a somajului.

In graficul din stanga, taxa optima este la 50%, insa fiecare economie are un nivel optim pe care trebuie sa il gaseasca si poate fi mult mai mic de 50%.

Americanii de la US Global Investors sustin ca Romania este una dintre tarile care au inteles mecanismele curbei Laffer, avand in vedere ca a inceput in urma cu doi ani un proces de relaxare fiscala, care a culminat cu reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% si reducerea impozitarii dividendelor, pana la doar 5%.

Schimbarile in fiscalitate au dat roade, iar economia romaneasca a inregistrat un ritm de crestere anual de 4,3% in T1, una dintre cele mai rapide cresteri din Uniunea Europeana.

Mai mult, estimarile de crestere a PIB pentru tot anul indica Romania campioana in Europa, consensul analistilor fiind in jurul a 4%, dar sunt si prognoze foarte optimiste, de 4,8% pentru 2016 (Banca Transilvania) sau de 5,1% (Wood & Company).

Firma de brokeraj si consultanta in investitii Wood & Company pariaza chiar pe o crestere economica de 5,8% in 2017, propulsata de taierile de taxe si de costurile de finantare reduse. Romania isi revine si in ceea ce priveste somajul, care a scazut la 6,6% in mai, comparativ cu o medie de circa 10% la nivelul zonei euro.



Citeste si