7 Septembrie 2016

INS a confirmat cresterea PIB: ce sectoare au contribuit la avansul spectaculos de 6%



Estimarile de cresterea a PIB din trimestrul al doilea al acestui an, publicate la jumatatea lunii august, au fost confirmate de Institutul National de Statistica (INS). Institutia a furnizat detalii legate de contributia sectoarelor economice la avansul economiei, care arata ca agricultura, sectorul IT si comunicatii si comertul au sustinut cel mai mult economia in prima parte a anului.

Economia romaneasca a crescut in al doilea trimestru din 2016 cu 6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe seria bruta, si cu 5,9% pe seria ajustata la influentele sezoniere. Rata de crestere este cea mai inalta inregistrata din 2008 incoace, conform News.ro.

Comparativ cu trimestrul precedent, economia romaneasca a crescut cu 1,5% in termeni reali. Pe seria bruta, valoarea PIB - principalul indicator care arata dimensiunea economiei - din trimestrul al doilea a fost de 176,4 miliarde lei (circa 39 miliarde euro).

In primul semestru, economia a crescut cu 5,2%, pe seria bruta, si cu 5% pe serie ajustata la variatiile sezoniere. Valoarea PIB a fost de 323,1 miliarde lei (circa 72 miliarde euro), arata datele preliminare ale INS. Economia a fost sustinuta in prima jumatate a acestui an in principal de consum, asa cum estimau toti analistii.

"Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal: cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 10,4% contribuind cu 6,8% la cresterea PIB", arata comunicatul INS.

Formarea bruta de capital fix, un indicator al investitiilor din economie, a avansat cu 7,3% fata de prima jumatate a anului trecut. In trimestrul al doilea, trei sectoare au avut o contributie determinanta la cresterea economica, arata detaliile publicate de INS. Astfel, activitatea din agricultura a crescut cu 17,9% fata de trimestrul al doilea din 2015, sectorul informatii si comunicatii a avansat cu 17,3%, iar comertul - cu 12,1%.

Statisticile oficiale arata, insa, ca toate sectoarele economiei au fost pe plus in trimestrul al doilea, cele mai mici rate de crestere fiind inregistrate in tranzactii imobiliare (+1,1%) si intermedieri financiare (+1,7%). In primul trimestru din acest an, economia a crescut cu 4,3% fata de aceeasi perioada din 2015. Anul trecut, economia romaneasca a avansat cu 3,8%, al treilea an la rand de crestere cu cel putin 3%.
Cresterea economica din prima jumatate a anului a depasit atat estimarile analsistilor, cat si prognozele oficiale.

Pentru intregul an, Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana si Guvernul Romaniei estimeaza un avans economic de 4,2%, in timp ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) mizeaza pe o crestere de 4%. Economia a primit mai multi stimuli din partea guvernului in ultimul an. Astfel, salariile bugetarilor au fost majorate la finalul anului trecut cu 10%, veniturile angajatilor din sectorul public de sanatate au crescut cu 25%,o majorare similara fiind aplicata anul trecut si in sectorul educatiei.

Pe partea fiscala, Guvernul a redus taxa pe valoarea adaugata (TVA) la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015, masura care a stimulat puternic vanzarile de bunuri alimentare, iar cota generala a TVA a fost redusa de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016. In plus, impozitul pe dividende si mai multe categorii de accize au fost micsorate in acest an.

Masurile au stimulat consumul si cresterea economica, insa au generat dezechilibre externe importante, avertizeaza analistii.
Astfel, contul curent al balantei de plati a inregistrat dupa primele sase luni din acest an un deficit de 2,5 miliarde euro, de aproape sapte ori mai mare fata de primul semestru din 2015, in special ca urmare a deteriorarii balantei comerciale.



Citeste si