20 Septembrie 2016

Solutia Erste pentru cresterea salariilor in Romania: O eficienta sporita a statului



Majorarile salariale din Romania nu par a reprezenta in prezent un pericol pentru competitivitatea economica a tarii, bazata inca pe lefuri mai mici fata de tarile dezvoltate din vestul Europei. Ritmul de crestere a veniturilor angajatilor a accelerat in ultimii ani mai puternic decat cel al productivitatii si chiar daca intr-o oarecare masura acest proces a fost justificat, nu poate continua la nesfarsit. Solutia ca Romania si celelalte state din regiune sa poata continua cresterile de salarii ar trebui sa vina tot din partea autoritatilor, afirma analistii grupului austriac Erste, proprietarul BCR, cea mai mare banca din Romania.

"Cat spatiu mai au tarile din Europa Centrala si de Est? La ce majorari de salarii mai pot rezista economiile lor? Daca privim la PIB per capita, nivelurile de productivitate si costurile cu forta de munca, unele tari au inca spatiu pentru a majora salariile fara a creste nefondat costurile de intrare”, noteaza analistii Erste.

In Romania, castigul salarial mediu nominal net s-a situat in iulie la 2.078 lei, la acelasi nivel ca in luna iunie si in crestere cu 12,4% raportat la aceeasi luna anul trecut.

Pentru multe dintre tari exista un motiv pentru inabilitatea de a majora costurile cu forta de munca mai aproape de nivelurile de productivitate.

Intr-un context european, tarile cu institutii ale statului cu o calitate mai buna pot avea costuri ale muncii mai ridicate in raport cu productivitatea decat alte tari.

"Daca sunt excluse Irlanda si Marea Britanie (tari anglo-saxone) si Italia si Grecia (care se confrunta cu probleme grave de competitivitate), exista o corelatie evidenta intre calitatea institutiilor si costurile cu forta de munca ajustate la productivitate. Cu cat tara respectiva are un scor mai bun in clasamentul Doing Business al World Economic Forum, cu atat poate ajunge la un cost al fortei de munca mai ridicat in raport cu productivitatea. In cazurile in care calitatea institutiilor este destul de ridicata, raportul costuri cu munca fata de productivitate poate trece si de 100%, asa cum este cazul unor tari din nordul Europei", se arata in raport.

In Europa Centrala si de Est, Polonia, Croatia si Slovenia trebuie sa-si majoreze productivitatea pentru a justifica actualul nivel al costurilor cu forta de munca raportat la calitatea institutiilor.

"Pe de alta parte, Ungaria, Slovacia, Cehia si Romania ar trebui sa imbunatateasca nivelul calitatii institutiilor. Tarile mai mari, in special Romania si Ungaria, inregistreaza deja in acest an majorari substantiale ale salariilor, dar acestea, pentru moment, nu par a reprezenta un pericol imediat. Totusi, noi majorari salariale depind de cresterea suplimentara a productivitatii si de imbunatatirea calitatii institutiilor statului”, se arata in raportul Erste.

Printre masurile care ar ajuta la imbunatatirea calitatii institutiilor statului, analistii Erste mentioneaza cresterea eficientei in sistemului juridic, a dreptului de proprietate si a actului de guvernare.

(EA-zona euro, CZ-Cehia, HR-Croatia, HU-Ungaria, PL-Polonia, SI-Slovenia, SK-Slovacia)

Sursa grafice: raport Erste



Citeste si