11 Octombrie 2006

FMI: Un deficit fiscal de 2,5% din PIB dezechilibreaza contul curent



Deficitul de cont curent ar putea ajunge anul viitor la 12,5% din produsul intern brut daca guvernul relaxeaza politica fiscala si deficitul bugetar ajunge la 2,5% din PIB, a spus negociatorul pentru Romania al Fondului Monetar International (FMI), Emanuel van der Mensbrugghe.

"Am recomandat pentru acest an si anul urmator o politica fiscala cat mai echilibrata cu putinta. Pe de o parte cresterea deficitului de cont curent este normala pentru Romania, deoarece este o economie care se dezvolta", a spus reprezentantul FMI, citat de NewsIn.

Fondul a recomandat guvernului sa nu aiba la sfarsitul anului 2006, un deficit bugetar mai mare de 1% din PIB, un buget echilibrat pentru anul 2007, o crestere moderata a salariului minim pe economie si a cheltuielilor bugetare. in Plus, Fondul a recomandat bancii centrale sa foloseasca dobanda de politica monetara pentru atingerea tintei de inflatie.in opinia lui van der Mensbrugghe, sectorul privat investeste masiv, iar singura sansa de reducere a deficitului de cont curent poate veni pe partea cheltuielilor publice. "Nu este nevoie ca defitul bugetar sa creasca, pentru ca oricum cheltuielile guvernamentale s-au majorat anul acesta cu 25% in termeni nominali, aproximativ 20% daca scadem rata inflatiei", a spus negociatorul sef pentru Romania al Fondului.Reprezentantul FMI a adaugat ca deficitul de cont curent nu pune probleme pentru moment datorita investitiilor straine masive insa situatia s-ar putea schimba in viitor, ca urmare a finalizarii proceselor de privatizare.

Petrom si BCR, care reprezentau doua dintre cele mai importante companii tinute de stat au fost vandute, astfel ca pe viitor este posibil ca investitiile vor scadea, a mai spus van der Mensbrugghe, care a precizat ca Romania trebuie sa atraga in continuare investitii straine.

Pentru acest an FMI estimeaza un deficit al balantei de plati de 10,4% din PIB.



Citeste si