19 Octombrie 2016

Romania, primul stat UE care indeplineste conditionalitatea privind ajutorul de stat, evitand suspendarea platilor



Romania a devenit primul stat membru al Uniunii Europene care indeplineste conditionalitatea privind ajutorul de stat, evitand astfel o posibila suspendare a platilor, dupa ce Comisia Europeana a notificat formal autoritatile de la Bucuresti in legatura cu ridicarea conditionalitatii G5, referitoare la existenta unui cadru legislativ pentru aplicarea efectiva a normelor UE privind ajutoarele de stat in domeniul fondurilor structurale si de investitii europene.

Conditionalitatile ex-ante au fost negociate de fiecare stat membru cu Comisia Europeana si reprezinta masuri de pregatire a legislatiei/ institutiilor pentru o buna utilizare a fondurilor europene, iar 31 decembrie 2016 este termenul limita pana la care Romania trebuie sa indeplineasca toate conditionalitatile, potrivit News.ro.

Intarzierea indeplinirii conditionalitatilor poate duce la suspendarea integrala sau partiala a platilor aferente Programelor Operationale care sunt vizate de respectivele conditionalitati.

"Multumesc colegilor din Ministerul Fondurilor Europene si specialistilor din Consiliul Concurentei pentru seriozitate si maniera coerenta in care au abordat masurile aferente indeplinirii conditionalitatii privind ajutoarele de stat. In perioada imediat urmatoare, asteptam de la Comisie si alte vesti bune care sa ateste progresele facute de noi si sa consfinteasca indeplinerea si a altor conditionalitati", a declarat Dragos Dinu, secretar de stat in cadrul Ministerului Fondurilor Europene.

Romania a negociat 36 de conditionalitati, acceptate de Guvern in 2014.



Citeste si