9 Ianuarie 2017

Isarescu, BNR: Daca deficitul bugetar depaseste 3% din PIB, BNR are masuri suplimentare pregatite



Banca Nationala a Romaniei (BNR) saluta angajamentul luat de actualul guvern, de mentinere a deficitului bugetar la un nivel de maximum 3% din produsul intern brut (PIB), dar are pregatite masuri suplimentare in cazul in care plafonul va fi depasit, in contextul existentei unor riscuri interne legate de situatia post-electorala si de modul in care va fi construit bugetul pe acest an, a declarat vineri guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

Ministrul de Finante din Guvernul condus de Sorin Grindeanu, Viorel Stefan, a declara recent ca, in ciuda masurilor privind cresterile salariale si reducerile de taxe anuntate, deficitul bugetar nu va depasi 3% din PIB, conform News.ro.

”Salutam declaratia ministrului de Finante, de mentinere a deficitului bugetar la un nivel de maximum 3%. O consideram un agajament”, a spus Isarescu, la briefingul de presa de dupa prima sedinta de politica monetara din 2017.

Intrebat in legatura cu masurile pe care BNR le-ar putea lua in cazul in care deficitul bugetar va depasi plafonul stabilit in tratatele Uniunii Europene sau inflatia va depasi nivelul tintit de BNR, Isarescu a afirmat:”Intotdeauna avem scenarii si masuri suplimentare stabilite”.

In privinta masurilor anuntate de Guvern, privind cresterile salariale si reducerile de taxe, Isarescu a fost rezervat in declaratii, sustinand ca trebuie vazuta mai intai constructia bugetara, care ar putea contine noutati.

Guvernatorul a avertizat, totusi, asupra unor riscuri legate de situatia interna.

”Riscurile interne sunt legate de situatia post-electorala pe care o vedem la televizor. Discutii, controverse, constructia bugetara”, a declarat Isarescu.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a anuntat vineri, la inceputul sedintei de Guvern, ca angajamentele bugetare care urmeaza a fi adoptate, precum majorarea salariului minim, a pensiilor si a burselor pentru studenti, sunt insotite de masuri de suplimentare a veniturilor la buget, precum eliminarea plafonului CAS si CASS pentru cei care au salarii de cinci ori mai mari decat salariul mediu, astfel incat exista ”o balanta” intre venituri si cheltuieli.



Citeste si