8 Februarie 2017

AmCham despre buget: Romania trebuie sa reduca evaziunea si sa faca investitii



Romania are nevoie de o constructie bugetara echilibrata, orientata spre crestere economica si investitii, care sa confere stabilitate, predictibilitate si in egala masura sustenabilitate masurilor adoptate in scopul dezvoltarii economiei, a transmis AmCham Romania (Camera de Comert Americana in Romania), in contextul dezbaterilor publice pe marginea bugetului de stat pentru anul 2017. Guvernul si-a stabilit o tinta ambitioasa la nivelul veniturilor in acest an, insa banii suplimentari de care are nevoie ar trebui adusi prin reducerea evaziunii fiscale si nu prin schimbari in politica fiscala care ar afecta predictibilitatea, esentiala companiilor cu planuri pe termen lung.

AmCham Romania este o asociatie profesionala de afaceri infiintata in anul 1993 de un grup de companii americane, dar care reuneste in prezent peste 400 de companii americane, internationale si locale, cu investitii cumulate de peste 20 miliarde dolari, generand in jur de 250.000 de locuri de munca.

Atingerea obiectivelor de crestere economica de 5,2% in conditiile incadrarii intr-un deficit bugetar de maximum 3% impune intensificarea eforturilor de crestere a capacitatii de colectare a veniturilor bugetare si realizarea fara abateri a programului de investitii propus.

"Tinta ambitioasa de crestere a veniturilor bugetare anticipate, in valoare de 254,72 miliarde lei fata de nivelul inregistrat anul anterior, de 223,72 miliarde lei, trebuie bazata pe cresterea gradului de colectare si nu pe interventii la nivelul politicilor fiscale. In acest sens, este vitala accelerarea proiectelor existente de intarire a capacitatii administrative a autoritatii fiscale pentru cresterea nivelului de colectare a veniturilor bugetare si pentru combaterea evaziunii fiscale, corelate cu modernizarea administratiei publice in general", potrivit unui comunicat al AmCham Romania.

AmCham Romania considera deosebit de importanta respectarea angajamentului pentru alocarea de 39,4 de miliarde lei pentru investitii, care, in conditiile unei prioritizari si directionari strategice vor avea un aport major in recuperarea decalajelor pe care Romania inca le inregistreaza in domenii cheie precum educatie, sanatate, infrastructura sau cercetare si dezvoltare.

"Este in defavoarea Romaniei pe termen mediu si lung ca pentru atingerea tintelor bugetare sa se renunte din nou la investitii sau sa se recurga la modificari in domeniul fiscalitatii cu impact direct si imediat asupra comunitatii de afaceri, principalul contributor la bugetul de stat. De asemenea, consideram ca absorbtia fondurilor europene trebuie sa ramana o prioritate centrala a agendei guvernamentale, reflectata ca atare in proiectul de buget", noteaza AmCham Romania.

Avand in vedere importanta cadrului bugetar pentru mediul economic, AmCham subliniaza nevoia derularii unui proces de consultare real si deschis cu toate partile implicate cu privire la proiectul bugetului de stat, precum si cu privire la orice politici publice cu impact asupra mediului de afaceri.



Citeste si