8 Februarie 2017

Mugur Isarescu: Proiectul de buget pare ambitios la venituri si optimist la cheltuieli. Instabilitatea nu ajuta politica monetara



Proiectul de buget al Guvernului pare ambitios pe partea de venituri si optimist in ce priveste cheltuielile, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa. De obicei, guvernele supraestimeaza in ceea ce priveste investitiile si nu resusesc ulterior sa cheltuiasca banii conform angajamentelor. Referitor la tensiunile din ultimele zile, guvernatorul a afirmat ca instabilitatea nu ajuta poltica monetara a bancii centrale.

"Am analizat proiectul de buget. Din punct de vedere al stabilitatii preturilor si stabilitatii financiare, un buget cu deficit mai mic de 3% ajuta politica monetara. Ne-am uitat si la constructia bugetara si cred ca este ambitios pe partea de venituri. Pe partea de cheltuieli cred ca este mai degraba optimist, avand in vedere cum s-a cheltuit in anii precedenti", a afimat guvernatorul intr-o conferinta de presa dupa anuntarea deciziei de politica monetara.

Referitor la tensiunile din ultimele zile, Mugur Isarescu a afirmat ca instabilitatea creata nu poate avea un efect pozitiv.

"Instabilitatea si tensiunile politice nu au cum sa ajute stabilitatea monetara", a spus el.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, in sedinta de marti, sa mentina in continuare rata dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an si a pastrat ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in valuta la 10% si pentru pasivele in lei la 8%, decizia fiind in linie cu asteptarile analistilor.



Citeste si