5 Aprilie 2017

Studiu: angajatorii estimeaza cresteri salariale si in 2017. Vezi domeniile campioane



Companiile cu activitate pe piata locala vor majora salarii angajatilor si in acest an, pastrand astfel trendul de anul trecut, valoarea medie fiind de 4%. Campioane in 2017 vor fi IT-ul, farma si industria, potrivit previziunilor unui studiu realizat de compania Mercer.

Astfel, datele Mercer arata ca anul acesta angajatorii previzioneaza cresteri in toate cele 12 domenii de activitate pe care le acopera, intre cele mai mari numaradu-se in domeniile high-tech (4,5%) si sectorul farmaceutic (4,5%), iar, la polul opus, cele mai mici cresteri le vor primi randul angajatilor care lucreaza in sectorul bunurilor de consum (3,6%) si in energie (3,8%).

Chiar si asa, potrivit Mercer, angajatorii si-au redus previziunile fata de estimarile pe care le faceau anul trecut.

"Romania are un forecast scazut, dupa ce anul trecut vorbeam de o crestere de 5%, care acum insa s-a redus la doar 4% pe piata generala. Avem si industrii in care cresterile vor fi de 4,5% si vorbim despre industria de IT, sectorul farmaceutic si industrie", a explicat Alina Popescu, talent information solution leader in cadrul Mercer.

Cat castiga angajatii Romania

Salariile angajatilor romani difera in functie de ierarhie si in cadrul aceluiasi nivel ierarhic de generatiile de varsta din care salariatii fac parte, potrivit datelor Mercer, ceea ce poate inseamna ca variaza in functie de experienta in piata muncii.

Astfel, cei mai bine platiti sunt executivii, care castiga un salariu de baza care variaza intre 8.800 de euro (angajati din generatia Baby Boomers) si 4.500 de euro lunar (angajat din generatia Y).

La polul opus sunt muncitorii, cel mai prost platiti din economie, care castiga intre 400 de euro si 490 de euro pe luna.

Companiile participante la Studiul Salarial Mercer 2016 sunt majoritatea multinationale, din 12 industrii (industria bunurilor de larg consum, IT, Farmaceutic, Industria grea si usoara, Industria energetica, Retail, Servicii, Constructii, Logistica etc.), si analizeaza pachetele de remunerare a peste 71.000 de angajati din Romania.



Citeste si