22 Mai 2017

Tehnologia IoT si distributia de energie electrica



In ultimii ani, companiile din sectorul de utilitati s-au confruntat cu multe provocari determinate de scaderea consumului si a tarifelor, infrastructura imbatranita, necesitatea modernizarii retelelor, reglementarile privind decarbonizarea, cresterea costurilor, dezvoltarea tehnologica accelerata si instabilitatea legislativa si politica. Daca la acestea se adauga perspectivele de crestere ale economiei globale pe termen mediu de doar 3-3.5% pe an, volatilitatea si incertitudinea din piete, care nu mai permit prognoze adecvate pe termen lung, se poate intelege de ce companiile din acest sector nu mai sunt dispunse sa faca investitii cu o durata de finalizare mai mare de 3 ani.

Zeno Caprariu este director in cadrul Deloitte Romania.

In acest context, companiile din sectorul de utilitati va trebui sa treaca printr-un un proces de transformare pentru putea face fata provocarilor actuale, proces in care inovatia si adoptarea tehnologiilor exponentiale vor avea un rol esential.

Astfel, implementarea tehnologiilor de tip Internetul tuturor lucrurilor (“IoT”) ar putea oferi companiilor de distributie a energiei electrice posibilitati noi de a explora si crea valoare suplimentara din exploatarea si utilizarea retelelor inteligente.

Implementarea acestor tehnologii presupune, in general, trei etape principale. Intelegerea in timp real a starii retelelor si asigurarea durabilitatii si sigurantei acestora prin utilizarea unei multitudini de senzori de retea si instrumente de control conectate prin protocoale standard reprezinta prima etapa a unei implementari de succes. Spre exemplu, tehnolgia de tip IoT adaugata unui invertor va putea permite actiuni locale inteligente automate si monitorizarea si controlul acestuia pe baza de protocoale standard, transformandu-l astfel intr-un “invertor inteligent”.

Urmatoarea etapa implica agregarea si analiza datelor colectate in cadrul primei etape, care sa permita companiilor managementul activ al unui spectru larg de dispozitive atat pentru utilizarea cat si generarea energiei electrice in retele. In acest sens, sistemele de management avansat al distributiei sunt exemple de tehnologii de tip IoT care integreaza si unifica aplicatiile noi si cele existente pentru a crea un sistem unitar de monitorizare si control necesar pentru a asigura siguranta retelelor. Aceste sisteme sunt esentiale pentru a obtine retele inteligente.

Ultima etapa in implementarea tehnologiilor de tip IoT presupune introducerea unor metode noi de optimizare prin utilizarea datelor obtinute din cele doua etape anterioare pentru a permite tuturor utilizatorilor luarea unor decizii informate privind consumul si generarea de energie electrica, precum si investitiile viitoare.

Totodata, companiile de distributie a energiei electrice ar trebui sa evalueze in mod individual cum pot sa genereze mai multa valoare din exploatarea si utilizarea retelelor inteligente prin implementarea unor tehnologii de tip IoT care sa fie adecvate capabilitatilor specifice existente.

Desi barierele in adoptarea unor tehnologii de tip IoT pot fi mari, riscurile si costurile neimplementarii lor sunt cu mult mai mari. Avand in vedere bilanturile solide ale companiilor de distributie din Romania, acest tip de investitii sunt posibile si fezabile si pot aduce o crestere sustenabila pe termen lung a valorii acestor companii.



Citeste si