29 Mai 2017

Eugen Radulescu, BNR: Doar 1% dintre IMM-urile din Romania pot fi considerate performante si ar putea lua credite



Doar 6.600 dintre IMM-urile romanesti pot fi considerate performante, avand in acelasi timp si raportul datorii - capitaluri proprii subunitar, astfel incat sa poata sustine un volum de creditare semnificativ din partea bancilor, a declarat Eugen Radulescu, directorul Directiei de Stabilitate Financiara in cadrul BNR.

El a atras atentia in cadrul unei prezentari la conferinta "IMM-urile si Metode de prevenire a Insolventei", organizata de Oxygen Events, ca cele 6.600 de IMM-uri, care reprezinta circa 1% din totalul intreprinderilor mici si mijlocii din Romania, au fost printre cele mai bune firme din economie in cel putin 7 dintre cei 9 ani analizati.

Totusi, un numar aproape similar de IMM-uri, 6.310, au inregistrat pierderi in ultimii 10 ani consecutivi. De asemenea, statisticile BNR care se opresc in 2015, arata ca aproape 47.000 de IMM-uri au raportat pierderi in ultimii 5 ani consecutivi, iar 93.500 de astfel de companii au inregistrat pierderi in ultimii 3 ani consecutivi.

Radulescu avertizeaza ca exista o tendinta si mai ingrijoratoare de crestere a numarul IMM-urilor cu zero cifra de afaceri, dar si cu zero numar de angajati.

Pe datele din 2015, in Romania existau aproape 93.500 IMM-uri care cumulau trei situatii atipice: 1) aveau capitaluri negative 2) aveau cifra de afaceri nula 3) nu aveau niciun angajat. Companiile care cumuleaza toate cele trei situatii sunt practic neeligibile pentru orice forma de grant sau imprumut bancar.

"Nicio banca nu se va uita la o intreprindere cu capital negativ", subliniaza oficialul BNR.

Daca lipsa angajatilor poate fi justificata de dorinta de a evita taxele, celelalte doua situatii nu pot fi fundamentate decat de incapacitatea antreprenorilor de a face un business sustenabil.

Aceasta este o forma mascata de a te plimba cu masina pe banii firmei - Eugen Radulescu

Pe de alta parte, in ceea ce priveste cele mai presante probleme cu care se confrunta IMM-urile romanesti, studiul BNR arata ca pe primele doua locuri se afla nivelul fiscalitatii si impredictibilitatea fiscala, 70% dintre aceste companii fiind preocupate in 2015 de aceste aspecte cu impact asupra business-ului lor.

De asemenea, mai mult de o treime dintre IMM-uri se plang de lipsa cererii, ceea ce in opinia lui Radulescu inseamna o "inadaptare la piata, intr-o economie in care avem lipsuri mari". Tinand cont ca si anul trecut consumul a sustinut cresterea economica, faptul ca un IMM se plange de lipsa cererii este uimitor.

In schimb, accesul la finantare este ultima problema a IMM-urilor locale, arata studiul bancii centrale, ceea ce poate fi un lucru bun, dar in acelasi timp si faptul ca firmele mici si mijlocii incearca sa se descurce si fara credit.

Mandria unui antreprenor de a nu avea credite este profund antiantreprenoriala - Florin Danescu

De altfel, Danescu a criticat si lipsa de capitalizare a IMM-urilor, precizand ca "bancile si nu numai bancile percep ca nivelul capitalului propriu al unei firme reflecta si nivelul de incredere pe care antreprenorul il are in propria sa firma".



Citeste si