29 Mai 2017

Kruk: 64% dintre romani s-ar imprumuta pentru a-si cumpara sau renova o locuinta



Intrebati pentru ce ar intentiona sa faca un imprumut, romanii, intr-o proportie cumulata de 64%, ar lua un credit fie pentru cumpararea unei locuinte, 36% dintre respondenti, iar 28% pentru renovarea locuintei, potrivit unui studiu de piata cu privire la datorii, dezvoltat de firma de cercetare MillwardBrown pentru grupul polonez Kruk.

La polul opus, spaniolii, in proportie de 16% ar lua un credit pentru achizitia unei locuinte si, in proportie de 7% ar lua un credit pentru renovarea locuintei. In ceea ce priveste intentia de accesare a unui credit pentru cumpararea unei masini, liderii clasamentului sunt italieni, cu 46%, urmati de spanioli, 43% dintre cei intervievati. Pe de alta parte si romanii, in proportie de 33% si germanii (37%) ar luat un credit pentru cumpararea unei masini.

In cele mai multe cazuri respondentii intentionau sa ia un credit pentru casa, fie cumparare sau renovare sau pentru masina. Bunurile de folosinta indelungata sunt de asemenea un motiv pentru care persoanele ar face imprumuturi. Si aici se observa diferente de abordare semnificative: romanii (23%) si polonezii (25%) s-ar imprumuta pentru achizitionarea unor bunuri de folosinta indelungata, in timp ce numai 11% dintre spanioli s-ar imprumuta pentru acelasi motiv.

Polonezii si romanii sunt mai deschisi catre accesarea unui imprumut pentru achizitia bunurilor de folosinta indelungata, mai mult decat media europeana. Pe de alta parte, polonezii nu intentioneaza sa faca imprumuturi pentru a plati o datorie (numai 3% ar face asta), in timp ce spaniolii si italienii (in proportie de 14%) sunt inclinati sa ia un imprumut pentru a plati o datorie. In cazul romanilor, numai 7% dintre respondenti s-ar imprumuta ca stinga o datorie.

Romanii sunt cumpatati si cand vine vorba despre vacante, numai 11% dintre respondentii studiului s-ar imprumuta pentru a plati o vacanta, in timp ce 16% dintre spanioli s-ar imprumuta pentru a pleca in vacanta dorita. Studiul a fost implementat pe un esantion reprezentativ la nivel national, de 1.000 de persoane, metodologia de interviu folosita a fost CAWI si s-a desfasurat in perioada 19 - 26 octombrie 2016.

Studiul cu denumirea Datorii á la Europa a prilejuit reliefarea unor aspecte care tin de specificul fiecarei tari, in ceea ce priveste abordarea problemei datoriilor, a cunostintelor financiare ale populatiei respective si nu in ultimul rand, a motivelor pentru care oamenii acceseaza un credit.



Citeste si