28 Octombrie 2006

Consiliul Concurentei a creat un 'formular pentru plangerile' cetatenilor

Consiliul Concurentei a afisat, pe pagina sa de internet, un document, numit "formular pentru plangeri" pe care cetatenii nemultumiti de ceea ce ei considera a fi practici anticoncurentiale ar putea sa-l foloseasca si sa sesizeze institutia, a informat un comunicat al Consiliului.

Consiliul Concurentei sustine ca doreste sa incurajeze cetatenii si agentii economici sa i se adreseze, ca autoritate publica abilitata, pentru a sesiza posibilele incalcari ale regulilor de concurenta, informeaza comunicatul institutiei.

Persoanele fizice sau juridice care considera ca sunt afectate de anumite practici ce pot fi considerate anticoncurentiale pot depune plangeri la Consiliul Concurentei. Pentru a depune o plangere, cetatenii trebuie sa completeze un formular care se gaseste la sectiunea "informatii utile", pe pagina de internet a institutiei, mai precizeaza comunicatul.

Totusi, asa numitul formular pentru plangeri nu este decat un ghid pus la dispozitia romanilor nemultumiti de ceea ce li se pare a fi o incalcare a practicilor anticompetitionale. "Formularul pentru plangeri" contine indicatii potrivit carora nemultumitii trebuie sa se identifice precis, sa descrie toate informatiile despre compania de care se plang si sa precizeze cum se situeaza fata de aceasta, daca sunt clienti sau competitori. in plus, Consiliul primeste orice document care ar putea completa plangerea, inclusiv notitele unei conversatii telefonice.

Potrivit Legii Concurentei, practicile anticoncurentiale sunt "orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici sau asociatiile de agenti economici, orice decizii luate de asociatiile de agent i economici si orice practici concertate, care au ca obiect sau pot avea ca efect restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia". De asemenea, legea interzice abuzul de pozitie dominanta, definit ca " practica comerciala anticoncurentiala in care o firma, detinand o pozitie dominanta, se poate angaja pentru a-si mentine sau consolida pozitia pe piata .



Citeste si