31 Mai 2017

Romanii au beneficiat de cel mai mare randament mediu anualizat din Europa pe pilonul II de pensii



Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din Romania au ajuns dupa 9 ani de functionare efectiva la active nete de 35,1 miliarde lei, (7,7 miliarde euro), iar cei aproape 6,9 milioane de romani au obtinut de la inceputul perioadei de administrare privata a contributiilor virate si pana in prezent un randament mediu anualizat de 9,46%.

Avand in vedere ca de-a lungul celor 9 ani de activitate fondurile de pensii private obligatorii au primit in administrare contributii brute de 28,2 miliarde lei, diferenta de 6,91 mld. lei (peste 1,51 mld. euro) reprezinta castigul total net al clientilor obtinut din investitii.

"Cu alte cuvinte, romanii au castigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard si jumatate de euro, doar din investitiile fondurilor, sume care se adauga contributiilor deja virate in conturile lor personale. De asemenea, potrivit estimarilor Asociatiei, peste un milion de romani din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II au in conturi sume de peste 10.000 de lei fiecare, un capital personal deja destul de consistent, ce va continua sa creasca pe masura ce sistemul va progresa", a explicat Iulius Postolache, presedintele APAPR.

In tabelul de mai jos gasiti si cele mai recente cifre publicate de ASF despre performanta fondurilor de pensii administrate privat, pilonul II.

"Pentru perioada 20 mai 2008 – 19 mai 2017, reprezentand primii 9 ani de Pilon II, toate fondurile de pensii private au inregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, potrivit calculelor APAPR, ceea ce reprezinta o cifra remarcabila, realizata intr-un context economico-financiar marcat de multiple crize si turbulente pe pietele internationale in ultimul deceniu", se arata in comunicatul APAPR.

Potrivit unui studiu european*, Pilonului II din Romania a fost cel mai performant din Europa, luand in calcul randamentele reale ale fondurilor de pensii (peste inflatie) si dupa deducerea tuturor comisioanelor.

*sursa: Pension Savings: The Real Return 2016 Edition, Better Finance, pagina 46



Citeste si