31 Octombrie 2006

Managerii estimeaza un sfarsit de an in crestere



Potrivit estimarilor exprimate, in luna octombrie in cadrul anchetelor de conjunctura, de catre managerii societatilor comerciale, se contureaza pentru trimestrul IV o crestere a activitatii din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii si o scadere a activitatii din constructii, in raport cu cele trei luni anterioare, informeaza INS. Pentru toate domeniile cuprinse in cercetare se mentine prognoza de crestere a preturilor.

Estimarile pentru perioada octombrie-decembrie 2006 evidentiaza mentinerea tendintei pozitive, atat pentru volumul productiei din industria prelucratoare (sold conjunctural +15%), cat si pentru stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural +11%). Intensitatea cresterii va fi insa mai mica pentru ambii indicatori, fata de prognoza din trimestrul precedent (sold conjunctural +19%, respectiv +16%). De asemenea, trendul preconizat pentru exportul de produse finite va fi tot pozitiv (sold conjunctural +7%).

Pe total industrie prelucratoare numarul de salariati va avea in continuare o tendinta de stabilitate, conform a 79% din opiniile regasite in ancheta. Preturile produselor industriale isi pastreaza tendinta ascendenta si in perioada urmatoare (sold conjunctural +16%).

Iarna nu aduce scaderea preturilor in constructii

Odata cu intrarea in sezonul rece, are loc o restrangere a activitatii din sectorul de constructii, asa dupa cum rezulta din opiniile managerilor. Astfel, se estimeaza o tendinta de scadere a volumului productiei in acest trimestru (sold conjunctural -15%), corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -13%).

Scaderea productiei se va reflecta si in diminuarea numarului de angajati din industrie, soldul conjunctural pe total activitate fiind de -9%. Chiar daca productia va fi in scadere, managerii estimeaza o creste a preturilor pe piata. Astfel, preturile lucrarilor de constructii vor creste (sold conjunctural +23%), dar cu o intensitate redusa fata de estimarea din luna anterioara (sold conjunctural +28%).

In ceea ce priveste sectorul de servicii, managerii estimeaza un final de an bun, atat pe total activitate (sold conjunctural +33%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situeaza managerii intreprinderilor mijlocii, la care soldul conjunctural a fost de +50%, urmate de intreprinderile mari (soldul conjunctural +37%) si intreprinderile mici (1-49 salariati), la care soldul conjunctural s-a mentinut la acelasi nivel cu cel de luna precedenta +26%.

Conform estimarilor, cererea de servicii isi va mentine, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent si in trimestrul IV 2006 (sold conjunctural +23%). Totusi, agentiile de voiaj, tur-operatorii si asistenta turistica (soldul conjunctural -6%), cat si agentii economici din sectorul de hoteluri si restaurante (soldul conjunctural -4%) sunt mai pesimisti in aceasta perioada atat in estimarea cererii de servicii, cat si in estimarea numarului de salariati. Dupa opinia managerilor, preturile vor avea o evolutie ascendenta (sold conjunctural +16%).

Sarbatorile vin cu vanzari in crestere

Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru ultimul trimestru al acestui an mentinerea tendintei de crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate, acest fapt datorandu-se si factorului sezonier - aprovizionarea de toamna (sold conjunctural +27%). Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica va inregistra o crestere in aceasta perioada a anului (sold conjunctural +26%).

Volumul comenzilor de marfuri adresate furnizorilor va inregistra in luna octombrie a.c. un sold conjunctural pozitiv (+24%). Preferintele comerciantilor continua sa fie orientate in principal catre produsele de pe piata interna (sold conjunctural +21%) si doar o mica parte dintre repondenti se vor aproviziona cu marfuri din import (sold conjunctural +6%). Nivelul stocurilor de marfuri se mentine aproximativ egal cu nivelul necesar desfasurarii activitatii de comert cu amanuntul (93% din opinii).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele 3 luni o tendinta de crestere moderata a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul (+7% sold conjunctural). In acelasi timp, preturile de vanzare cu amanuntul se mentin in crestere in trimestrul IV (sold conjunctural +21%), dar intr-un ritm mai putin accelerat decat pana acum (65% din opinii).



Citeste si