8 Noiembrie 2006

Eugen Radulescu: Palatul Sutu este proprietatea CEC

Palatul Sutu din Bucuresti se afla in proprietatea Casei de Economii si Consemnatiuni din 1945, cind a intrat in patrimoniul bancii printr-un act de vanzare-cumparare incheiat in 1945, a declarat Eugen Radulescu, presedintele CEC

La solicitarea bancii, Arhivele Nationale ale Romaniei au identificat actul de vanzare-cumparare prin care CEC a achizitionat Palatul Sutu, monument istoric si de arhitectura al Bucurestilor de la inceputul secolului al XIX-lea."Actul de vanzare-cumparare a fost incheiat pe 10 septembrie 1945 si este semnat de directorul general al CEC din acea perioada, Alexandru Tomoroveanu, si de Constantin Grigore sutu", a declarat pentru NewsIn, Eugen Radulescu.

Potrivit acestuia, CEC a platit un pret de 900 milioane lei pentru preluarea Palatului Sutu. "Este vorba despre 900 milioane de lei la valoarea de atunci, din 1945, nu am facut inca o evaluare a Palatului Sutu in acest moment", a declarat Eugen Radulescu.

Prioritatea bancii este de a prelua cat mai repede in proprietate Palatul Sutu. "Vrem ca Palatul Sutu sa reintre cat mai rapid in patrimoniul bancii pentru ca nu am gasit la Arhivele Nationale niciun document prin care acesta sa fi fost instrainat dupa anul 1945", a declarat Eugen Radulescu.

Palatul Sutu se afla in prezent in administrarea Primariei Municipiului Bucuresti si a fost revendicat, printr-o actiune in instanta, de un alt presupus proprietar. "Este un proces in instanta cu un fals proprietar, in care avocatul sustine ca reprezinta interesele familiei Sutu, or, daca Palatul Sutu a fost vandut CEC si exista documente clare in acest sens, nu cred ca mai are ce interese sa sustina", a declarat Eugen Radulescu.

Potrivit acestuia, conducerea CEC va lua o decizie legata de Palatul Sutu abia dupa ce va fi recuperat. "Vom vedea ce decizie vom lua dupa ce Palatul sutu va reintra in patrimoniul bancii daca va fi sau nu vandut prin privatizare", a mai spus presedintele CEC.

CEC are un capital social de 149,7 milioane lei, activele totale depasesc sase miliarde lei, iar reteaua sa este formata din 1.391 unitati, in mediul urban si rural. Banca are ca obiectiv principal in 2006 cresterea cotei de piata prin atragerea de noi clienti, atat din randul populatiei, cat si al firmelor, concomitent cu mentinerea clientelei actuale.

Activitatea CEC a fost reorganizata, atat la nivel central, cat si in teritoriu, in cadrul procesului de restructurare in vederea privatizarii. in cursa pentru privatizarea CEC au ramas OTP Ungaria si National Bank of Greece si, potrivit strategiei de privatizare a CEC, statul va vinde pachetul majoritar de 69,9% din actiunile bancii.

Contravaloarea a 9,9% din pachetul scos la vanzare va fi transferata Fondului Proprietatea. Alte 5% din actiuni vor fi vandute fostilor si actualilor angajati ai CEC, iar restul de actiuni pana la 100% va fi tranzactionat pe piata de capital. Pretul oferit pentru pachetul majoritar va fi decisiv pentru alegerea cumparatorului.



Citeste si