22 Noiembrie 2017

De ce aleg romanii depozitele, in locul investitiilor



Desi contul de economii este varianta de economisire flexibila, care permite depunerea si retragerea de numerar in orice moment, romanii prefera depozitele, motivul fiind dobanzile mai mari incasate. Datele BNR arata ca depozitele in lei si valuta au crescut in ultimele luni, atat in cazul gospodariilor, cat si al firmelor, care prefera aceasta varianta in locul investitiilor.

In luna septembrie a acestui an, depozitele in lei ale persoanelor fizice au crescut cu 10,8%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar cele ale firmelor, cu 12%, in lei, si cu 6,2%, in valuta, insa cresteri au fost inregistrate si in luna august, conform datelor furnizate de BNR.

De ce prefera firmele sa tina banii in banca

Firmele care dispun de lichiditati obtin castiguri sigure prin constituirea unui depozit in lei sau valuta, cu termen de 3, 6, 12 luni, sau doi-trei ani si, in unele cazuri, cu posibilitate de prelungire. Dobanda poate fi fixa sau progresiva, in functie de perioada aleasa. La unele tipuri de depozit care valorifica lichiditatile, deschise in valuta, dobanda fixa este platita lunar, ceea ce inseamna un castig obtinut destul de usor.

Ce tipuri de depozite pot fi intalnite

Alaturi de variantele pe care le au la dispozitie firmele, cele mai cunoscute depozite sunt cele de tipul cont ESROW, deschis la cererea titularului pentru a pune la dispozitia unui tert beneficiar o anumita suma de bani, in lei sau valuta, si pentru care exista de asemenea o dobanda, si depozitele care fac dovada unor garantii, de exemplu in momentul incheierii unui contract de credit bancar.

Ce trebuie sa iei in calcul inainte sa deschizi un depozit

Depozitele pot fi constituite in functie de diferite perioade (de la trei, la doi-trei ani), bancile incurajand depozitele incheiate pe termen lung, cu dobanzi anuale mai avantajoase, atata vreme cat sumele nu sunt extrase inainte de scadenta.

Exista depozite in lei si in valuta, sfatul specialistilor fiind ca economiile sa fie depuse in mai multe valute, pentru a evita eventualele riscuri.

Cei care deschid un depozit trebuie sa urmareasca insa si alte criterii in afara de valoarea dobanzilor, si anume: care este termenul depozitului, daca exista comisioane suplimentare si care sunt penalitatile in cazul extragerilor inainte de termen.



Citeste si