6 Decembrie 2017

INS: Cheltuielile gospodariilor au contribuit cel mai mult la cresterea economica



Cheltuielile gospodariilor au avut cea mai mare contributie la cresterea economica din primele noua luni din acest an, respectiv de 6,1%, in conditiile in care consumul final s-a majorat cu 9,7%, potrivit datelor INS.

Produsul intern brut a crescut cu 7%, in termeni reali, in perioada ianuarie - septembrie 2017, comparativ cu perioada similara a anului precedent, avand o valoare de peste 696,7 miliarde lei.

"Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat in principal cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 9,7% contribuind cu +6,1% la cresterea PIB si formarii brute de capital fix, cu o contributie de +0,8%, consecinta a cresterii cu 3,8% a volumului sau. O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-0,6%), consecinta a cresterii cu 9,6% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii (10,8%)", potrivit INS.

La cresterea PIB au contribuit toate ramurile economiei, contributii pozitive avand industria (+1,8%), cu o pondere de 23,2% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 7,6%, comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante (+1,6%), cu o pondere de 18,2% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 8,7%.

De asemenea, agricultura, silvicultura si pescuitul (+1,1%) au avut o pondere mai redusa la formarea PIB (4,9%), dar au inregistrat o crestere semnificativa a volumului de activitate (24,3%). Activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, activitatile de servicii administrative si activitatile de servicii suport (+0,7%), au avut o pondere de 7,1% la formarea PIB si volumul de activitate s-a majorat cu 9,8%.

In trimestrul al treilea fata de acelasi trimestru din anul 2016, PIB-ul a inregistrat o crestere cu 8,8% pe seria bruta si cu 8,6% pe seria ajustata sezonier.

La inceputul lunii noiembrie, Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in sus estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2017, la 6,1%, de la 5,6% cat preconizase anterior in prognoza de toamna. De asemenea, si Comisia Europeana (CE) a revizuit in crestere estimarile referitoare la avansul economiei si a deficitului Romaniei in 2017 si 2018, avertizand totodata ca incertitudinile cu privire la politicile guvernamentale ar putea afecta cresterea economica.

Conform previziunilor economice de toamna publicate in data de 9 noiembrie de Executivul comunitar, economia romaneasca ar urma sa inregistreze un avans de 5,7% in 2017, in crestere semnificativa fata de estimarile cuprinse in previziunile din primavara care indicau un avans al PIB de 4,3%.

In luna octombrie, si Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in crestere, de la 4,2% la 5,5%, estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, potrivit raportului "World Economic Outlook", publicat de institutia financiara internationala.

De asemenea, FMI si-a imbunatatit si prognoza privind ritmul de crestere inregistrat de economia Romaniei in 2018, pana la 4,4%, fata de avansul de 3,4% preconizat in aprilie.

Conform documentului, Romania si Islanda vor consemna in acest an cea mai mare crestere economica din Europa, de 5,5%.



Citeste si