28 Martie 2018

Deficitul bugetar a crescut puternic dupa primele luni ale anului 2018



Dupa primele luni ale lui 2018, sumele care au plecat din bugetul statului au fost cu 40% mai mari decat la inceputul lui 2017. Per total, salariile si asistenta sociala au insemnat aproape 29 de miliarde de lei, in timp ce pentru investitiile abia au ajuns la 3,4 miliarde de lei, scrie Digi24.

Datele publicate de Ministerul Finantelor pentru primele doua luni din acest an arata un deficit bugetat cu aproape 5,9 miliarde de lei mai mare decat in perioada similara a lui 2017, dupa ce veniturile nu au crescut suficient incat sa sustina viteza cu care statul a reusit sa cheltuieasca peste cinci procente din produsul intern brut al tarii.

29 de miliarde de lei pentru salarii si pensii

Cu toate ca veniturile au crescut cu peste 21%, cheltuielile au avut un avans de peste 38%. Doar pentru salarii si pentru asistenta sociala, de unde se plateasc inclusiv pensiile, statul a alocat aproape 29 de miliarde de lei, asta insemnand putin peste 3% din PIB.

In total, statul a cheltuit aproape 48 de miliarde desi in contul veniturilor au fost putin peste 42 de miliarde de lei. De data aceasta, marile cheltuieli ale statului au insemnat si cheltuieli de capital si exista si inclusiv o influenta din partea proiectelor cu finantare nerambursabila.

Subventii de 1,9 miliarde de lei

Cheltuielile de capital au crescut cu 441%, cu 2,7 miliarde de lei. Proiectele cu finantare din fonduri externe, bani nerambursabili, o crestere de putin peste trei miliarde de lei, cu peste 1400 la suta fata de ce a realizat guvernul Grindeanu in aceeasi perioada a lui 2017. Si subventiile au tras mai multi bani de la stat. De la putin peste 800 de milioane de lei in primele doua luni de anul trecut, anul acesta s-au platit subventii de 1,9 miliarde de lei.

La capitolul incasari, au venit mai multi bani din contributiile de asigurari. Un plus de peste 28 la suta, explicat prin majorarea salariilor brute. A crescut baza de raportare, au crescut si sumele incasate de pe urma contributiilor. Sunt trei miliarde in plus fata de anul trecut.

Incasari mai mari din TVA

Au fost incasari mai mari si din TVA, 681 de milioane in plus fata de primele doua luni din 2017.

Au scazut, insa, sumele venite din accize, e un minus de peste 6% ceea ce inseamna aproape 245 de milioane de lei.

Si tot mai putin bani au venit si din impozitul pe profit, aproape 32 de milioane in minus dupa ce patronii au gasit solutii pentru a pastra salariile nete la fel ca in 2017, de multe ori fara sa creasca brutul.



Citeste si