23 Septembrie 2016

Statul ia aproape 60% din pretul benzinei de la pompa. Unde se afla Romania fata de celelalte state UE



Litru de benzina la pompa in Romania ar costa 2,05 lei, aproape cat o doza de Coca-Cola, daca toate taxele si accizele ar fi eliminate din pretul carburantului. In ciuda acestui fapt, exista state europene unde nivelul taxarii este chiar mai ridicat.

Peste 58% din pretul litrului de benzina Super 95 platit de soferii romani intra in conturile statului, in conditiile in care pretul mediu al carburantului era saptamana aceasta de 1,1 euro/litru (4,9 lei/litru), iar pretul fara taxe si accize este de 0,46 euro/litru (2,05 lei/litru) potivit datelor de la Comisia Europeana.

Situatia este similara si in cazul motorinei, din al carei pret la pompa statul percepe 55,9%. In schimb, nivelul accizelor scade simtitor in cazul GPL, pentru care se percep taxe si accize ce reprezinta 30,9% din pretul final.

Per ansamblu, pretul final la care carburantii vanduti in benzinarii este compus din doua mari componente: costul de productie (in care este inclusa si marja vanzatorului) si costul cu accizele si taxe (in care este inclus si TVA de 20%).

Accizele in Romania sunt calculate direct in lei, netinandu-se cont de cursul de schimb fata de euro, iar nivelul acestora este modificat doar in anii in care exista inflatie pozitiva. Mai exact, statul a hotarat in noul Cod Fiscal, publicat in 2015, ca nivelul accizelor sa fie actualizat anual cu cresterea preturilor de consum din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului anterior celui de aplicare.

Accizele raman insa la acelasi nivel daca in respectivele 12 luni are loc o scadere a preturilor de consum. Institutul National de Statistica nu a anuntat inca inflatia pe septembrie, insa, avand in vedere ca rata anuala a inflatiei a fost de -0,2% in august 2016, este putin probabil ca situatia sa se schimbe luna aceasta, existand asadar sanse foarte ridicate ca nivelul accizelor la carburanti sa ramana identic si anul viitor.

Olanda si Marea Britanie au cele mai mari taxe la carburanti

In fiecare din cele 28 de state din Uniunea Europeana guvernele incaseaza peste 50% din pretul de la pompa al benzinei. Situatii extreme se intalnesc in Olanda si Marea Britanie, unde taxele ajung la aproape 70%, in vreme ce producatorii incaseaza mai putin de o treime din pretul final.

Cu un nivel de 58,4%, Romania se afla intr-o situatie similara celei din Letonia, Cipru sau Malta.

Cele mai darnice state cu petrolistii sunt Bulgaria, Estonia si Polonia, acestea retinand in conturile trezoreriilor procente cuprinse intre 53% si 56% din pretul final al benzinei Super 95.

Foto: Shutterstock



Citeste si