2 Decembrie 2016

[Infografic] Un roman bea jumatate din cantitatea de apa imbuteliata consumata la nivel european. Care sunt cele mai populare branduri



Consumul recomandat de apa este de doi litri pe zi, insa cei mai multi dintre romani beau doar jumatate din aceasta cantitate. Mai exact, 60 de litri pe an, in timp ce media la nivel european este de 120 de litri de apa imbuteliata consumata anual per capita, coform unui studiu realizat de companie de cercetare si studii de piata MKOR Consulting.

Potrivit Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM), un roman bea in medie 50-60 de litri de apa minerala pe an. Consumul de apa minerala a cunoscut o crestere datorita scaderii TVA la alimente, de la 24% la 9% in iunie 2015. Consumatorii romani prefera in proportie de 99% marcile locale de apa minerala naturala.

Mai mult, in ultimii trei ani ponderea consumului de apa minerala plata in totalul consumului de apa imbuteliata a crescut la 40%, in conditiile in care in urma cu 20 de ani majoritatea romanilor optau, aproape exclusiv, pentru apa minerala carbonatata.

Piata de apa imbuteliata din Romania era estimata la circa 11,3 milioane de hectolitri pe an, adica aproximativ 0,16 litri pe zi de persoana.

Marii producatori si imbuteliatori de ape minerale din Romania sunt, dupa cifra in 2015, Coca‐Cola Hellenic Bottling Corporation (Dorna, Izvorul Alb, Poiana Negri), Romaqua Group (Borsec), European Drinks (Izvorul Minunilor si Hera), Rio Bucovina (Bucovina), La Fantana (La Fantana), Global Aqua Invest (Biborteni), Carpathian Springs (Aqua Carpatica), Perla Harghitei (Perla Harghitei), Azuga Waters (Azuga) si Rieni Drinks (Izvorul Minunilor), potrivit datelor MKOR Consulting.

Potrivit SNAM, cota de piata a celor mai vandute branduri este: Borsec (17,1%), Izvorul Minunilor (Stana de Vale) – 15,2%; Izvorul Minunilor (Rieni) – 11,6%; Perla Harghitei – 11%; Biborțeni – 6,4%; Dorna – 5,4%; Harghita – 5,2%; Poiana Negri – 3,4%. Intre 2‐3% revin marcilor Carpatina, Buzias, Lipova, Baile Lipova si Tusnad.

Unde merge apa romaneasca la export

Principalele piete de desfacere ale exporturilor romanesti de apa minerala sunt Republica Moldova (doua milioane euro), SUA (0,4 mil. euro), Marea Britanie (0,32 mil. euro), Canada (0,25 mil. euro), Ungaria (0,16 mil. euro). Aproximativ 78% din exporturile romanesti de apa merg spre aceste piete, dintre care 45% revin Republicii Moldova.

Principalii exportatori sunt Romaqua, Rio Bucovina, Coca Cola HBC, European Drinks si Perla Harghitei. Ca valoare, anul trecut exporturile au atins 3,9 milioane euro, respectiv 19,2 milioane litri, o scadere de 39%. Spre comparatie, in 2014, valoarea exporturilor atinsese 6,5 mil. euro, potrivit datelor Eurostat.

In privinta importurilor de ape minerale, Romania se afla pe pozitia 55 in topul importatorilor mondiali, cu o pondere de numai 0,2% in valoare. Principalii furnizori de apa minerala pentru piata locala sunt Franta, Bulgaria, Ungaria, Italia si Austria, care cumuleaza circa 95% din importurile totale de ape minerale ale Romaniei. Alti furnizori, cu o pondere de sub 2%, sunt Serbia, Turcia, Croatia, Grecia si Republica Moldova.



Citeste si